El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciarà a les comunitats autònomes reunides aquest dijous al Consell de Política Fiscal i Financera una pujada del sostre de despesa per a l'any 2018 en un 1,3%, és a dir, fins arribar als 119.834.000 d'euros. Això aplana el camí per al suport del PSOE, just el mateix dia de la reprovació del ministre, i ara que el nou secretari general, Pedro Sánchez, vol impugnar el llegat pactista de la gestora. L'any 2017 l'executiu de Mariano Rajoy va aconseguir aprovar els objectius de dèficit gràcies les necessitats de liquidesa de les comunitats socialistes. 

La trobada serà presidida per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, Montoro i el gabinet del ministre, i comptarà amb la presència del conseller de Justícia, Carles Mundó, i el secretari d'Economia, Pere Aragonès, en nom de la Generalitat. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no ha pogut assistir-hi per motius d'agenda, segons ha dit Mundó a l'arribada a Madrid. Això sí, el polític català afirma que la reivindicació anirà en la línia d'altres ocasions: exigir un dèficit asimètric per a Catalunya, a causa del seu "esforç" en la reducció de la despesa.

Mundó ha recordat que el ministre no necessita de facto cap suport de la resta d'autonomies al CPFF perquè hi té majoria. Ara bé, les set comunitats socialistes són la peça clau per als pressupostos del 2018. Perquè es puguin començar a negociar, el govern de Mariano Rajoy necessita aprovar abans el sostre de despesa i els objectius de dèficit. El primer no es vota al Congrés, sinó que es valida al Consell de Ministres, però els objectius sí passen pel parlament espanyol. Això converteix el CPFF en un lloc idoni per fer contentes les comunitats i que aquestes pressionin Ferraz.

Però l'equip de Sánchez avança que no li agrada la política econòmica del govern espanyol, tot i que afirmen que no han rebut papers d'Hisenda sobre el sostre de despesa. Ara bé, segons el portaveu José Luis Ábalos, cada comunitat pot aportar el seu punt de vista i desmarcar-se al CPFF–com van fer la Comunitat Valenciana i les Illes Balears el darrer cop–. Tanmateix, va recordar que el PSOE no era "una federació de partits" i que al final s'acabaria buscant una posició comuna, sobretot, en la votació al Congrés. 

Així les coses, la situació és delicada entre Montoro i el PSOE, més després de la seva reprovació. Els socialistes exigeixen que ell no sigui interlocutor per a aquest assumpte, sinó el secretari d'Estat de Pressupostos, Alberto Nadal, com a forma per rebaixar el perfil de la negociació. De fet, ja han vetat Montoro en la primera reunió per tractar aquest assumpte.

Ara bé, el ministre els té preparat un tracte sucós: 1.497.000 d'euros per sobre la despesa de 2017, que es va tancar en 118.337.000. Entre aquestes dades es troba l'objectiu de dèficit que està previst en el 2,2%, segons les dades del quadre macro que va aprovar Moncloa i que va ser remès a Brussel·les. D'aquest percentatge, un 0,3% és el dèficit per a les comunitats, que es discutirà durant el CPFF. Aquesta xifra de dèficit per a les regions suposa una reducció del 50%, ja que el permès per 2017 és del 0,6. La resta del dèficit per 2018 es reparteix entre l'Estat, un 0,7 i la Seguretat Social, un 1,2%.