El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest divendres que des de l'Executiu central ja han fet un apercebiment a la intervenció de la Generalitat perquè expliqui i justifiqui com sufraga la pàgina web que han creat per al referèndum d'independència convocat per a l'1 d'octubre, així com el vídeo que promou aquesta campanya, després que aquesta convocatòria i totes les accions relacionades estan suspeses de manera cautelar pel TC.

"Haurà de justificar l'origen dels recursos per a aquest primer pas de promoció", ha advertit Montoro, per tot seguit remarcar que, si és necessari, el Govern intervindrà per garantir que no s'han fet servir diners públics.

El titular d'Hisenda, que ha realitzat aquestes declaracions a Saragossa just abans d'intervenir en la reunió intermunicipal del Partit Popular, ha deixat clar que no s'utilitzarà "un sol euro públic" en el referèndum, ja que és una consulta "il·legal".

A més, ha recalcat que, si s'haguessin utilitzat diners públics, hauria estat de manera "fraudulenta i il·legal". En aquest punt, ha reiterat que el TC a començaments de juliol va declarar il·legal la part de pressupost de la Generalitat que es dediqués a aquest referèndum, i el Govern està en condicions de garantir que "no s'utilitzarà ni un euro públic a l'hora de promoure aquesta consulta de l'1 d'octubre".

"No es pot fer una convocatòria sense pressupost i no es pot moure pressuposat per a una consulta que ha estat declarada inconstitucional", ha reiterat el titular d'Hisenda.

Així mateix, Montoro ha advertit que si es busca un finançament privat s'estarà finançant una activitat il·legal i "s'anirà contra ell". "Davant del desafiament que suposadament estan llançant els qui no tenen cap capacitat operativa, tinguem la seguretat, la confiança que Catalunya continua sent Espanya".

Recurs contra el Codi Tributari de Catalunya

Ha recordat que el Consell de Ministres d'aquest divendres ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat en relació amb l'anomenat Codi Tributari de Catalunya: "Excedeix la nostra Constitució, excedeix les lleis bàsiques de l'Estat, la llei general tributària, i a més és inútil", ha enumerat.

Cristóbal Montoro ha opinat que aquest Codi trasllada "confusió" en l'obligació de meritar i pagar impostos, una cosa que ha de quedar "molt clara" per a tots els contribuents i les empreses.

Així mateix, ha incidit que els funcionaris, i tots els càrrecs públics, tenen l'obligació de respectar la llei i tenen per a això "tot el suport, el suport, del Govern d'Espanya". Així, els ha dit que no han de tenir "cap preocupació".