El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha evitat avui demanar a les empreses que han marxat de Catalunya en les últimes setmanes que tornin. “Això és una decisió empresarial i la tasca del govern és tornar a la normalitat”, ha afirmat en resposta a una pregunta sobre si animaria a aquestes empreses a fer el pas a la inversa.

Segons el ministre, “més que animar a que tornin, la tasca ha de ser crear la normalitat suficient perquè tornin” i per tant “no estimular a través de declaracions públiques només, sinó fer la feina perquè s’eliminin les causes d’inseguretat”.

En aquest sentit, ha apuntat que el fet que les empreses actuïn d’aquesta manera “dependrà de la seva decisió, igual que quan la van prendre en sentit contrari”, però “no hi ha dubte que com més retornem a la normalitat, no tindran el motiu de la inseguretat per no tornar si així ho decideixin”.

En tot cas, ha dit, aquesta decisió de tornar l’haurien de prendre “cas a cas i una a una” aquestes empreses mitjançant “els seus propis consells d’administració, juntes generals i òrgans de govern empresarial”.

Cap pèrdua per Espanya

Montoro ha assegurat, però, que un cop restablerta la “normalitat” —en els seus propis termes— després de l’aplicació de l’article 155 “hi ha més possibilitats” que ho tornin. Un cop que a Catalunya “s’estableixi per complet la normalitat amb les eleccions del 21-D seran les pròpies empreses les que aniran prenent les seves decisions, que expressaran un nivell de confiança en la legalitat que se sustenta a un determinat territori”. 

Ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés després que aquest dimarts el seu Ministeri va anunciar que gairebé 1.000 empreses havien canviat la seva seu fiscal des de Catalunya a altres punts de l’Estat. Segons el ministre, les que ho han fet així busquen “seguretat jurídica” respecte “al pagament d’impostos”. “Estan buscant una cobertura de seguretat que els ha faltat per part de les autoritats de la Generalitat” ha dit. 

En aquest sentit, ha admès que el canvi de domicili fiscal afecta la recaptació autonòmica, però no la de l’Estat, un fet que “cal posar en valor” perquè “no s’ha produït una deslocalització fora d’Espanya”. “Han canviat la seu dins dels territoris, i per tant en termes de tributació no hi ha cap pèrdua per als espanyols”. Ha apuntat també que el Ministeri no ha quantificat encara quants diners perd Catalunya amb la sortida de les empreses.