El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha indignat Catalunya i les set comunitats del PSOE durant el Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dijous a Madrid. Montoro ha aconseguit aprovar el dèficit del 0'3% gràcies a la majoria que l'executiu espanyol hi té a l'òrgan, una decisió que ha comptat amb el vot positiu de les autonomies del Partit Popular, l'abstenció de Canàries, i els vots en contra de la resta. El conseller de Justícia, Carles Mundó, s'ha queixat que era una discussió estèril, on el ministre s'ha permès fins i tot ironitzar amb què "la vida era injusta".

"Era un debat sense cap mena de misteri perquè en la primera intervenció el ministre ha dit que la decisió estava presa, de manera que en una taula amb 44 persones esdevenia irrellevant el debat. Podríem dir que era lúdico-festiu", s'ha queixat Mundó a la sortida del CPFF. El conseller substituïa en aquesta ocasió el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, absent per motius d'agenda, i acompanyava així el secretari d'Economia, Pere Aragonés. Per la banda de l'executiu central, hi havia l'equip de Montoro i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

En conseqüència, Mundó ha titllat la mesura "d'injusta", ja que la reducció de les comunitats va del 0'6% al 2017, al 0'3% per al 2018. Això suposa que les autonomies veuran retallat el seu endeutament en un 50%. L'Estat passarà de l'1'1% al 0'7%, és a dir, una retallada del 36%. El ministre hauria reconegut, però, que "la vida era injusta" perquè s'havia posat en els darrers anys el focus en les comunitats autònomes com a responsables del dèficit a Espanya. Això no li ha impedit d'aplicar la mateixa recepta per a l'any vinent.

El conseller s'ha tornat que allò injust eren les seves decisions, perquè en moltes administracions, i en concret, en el cas de Catalunya, la Generalitat suportava la major part de la despesa pública. La reivindicació catalana ha sigut la mateixa que en d'altres ocasions i els representants del govern arribaven disposats a reivindicar el dèficit asimètric. Aquest concepte és també defensat per l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal (Airef), un organisme independent d'Hisenda, considerant que genera més eficiència en els comptes públics dels ens autonòmics.

Durant la compareixença posterior, Montoro ha afirmat que les mesures eren necessàries perquè Espanya surti del procediment de dèficit excessiu –on la va col·locar la Unió Europea–. El titular de la Hisenda espanyola ha recordat que al desembre el PSOE ja va votar a favor del pla proposat, i fonts de l'interior de la reunió asseguren que s'ha queixat quan ha vist el "canvi de vot". Això sí, ha recordat que dilluns el Consell de Ministres aprovarà el sostre de despesa i diu que el Congrés li aprovarà l'estol de dèficit perquè "ja l'estaven negociant" la majoria, sense dir-ne els grups.

L'optimisme contrasta amb la situació de Montoro. El PSOE no vol seure a la taula de negociació amb un membre de l'executiu central reprovat, algunes de les comunitats marxaven afirmant que la mesura era un cop a l'Estat del Benestar, i Ciutadans s'ha aixecat de la mesa fins que la Moncloa no redueixi l'IRPF. Però el titular d'Hisenda veu normalitat en la situació. "Això sempre ha estat així en tota negociació política. I negociarem, vaja, estem negociant", ha afegit. A més, ha dit que revisarien la mesura de Cs, de manera que puguin aconseguir el seu "sí" en la votació.