El govern espanyol considera que l'ètica dels seus ministres no ha de ser motiu de control al Congrés dels Diputats, fins i tot quan aquests assisteixen a l'aniversari d'empresaris condemnats per delictes de frau. És el cas del titular de Justícia, Rafael Catalá, qui fa unes setmanes va generar una profunda polèmica, quan es va saber que havia estat present a la celebració dels 50 anys de Manuel Torreblanca. Aquesta trobada va tenir lloc en un restaurant a l'estació d'esquí de Baqueira, juntament amb altres empresaris catalans, tal com va avançar el diari Economía Digital.

Però a Moncloa prefereixen no pronunciar-se sobre el cas. El diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, li ho ha preguntat al ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, durant la sessió de control. En un inici, la pregunta anava adreçada a Catalá, però segons fonts de la formació morada han explicat a El Nacional, aquesta va ser redirigida al titular d'Hisenda. Així les coses, aquest tampoc ha estat conclusiu sobre el tema, sinó que ha desplegat totes les accions en matèria de frau que havia fet el seu govern, i ha exigit no parlar "d'ètica" a la cambra baixa.

"Aquest govern és implacable en la lluita contra el frau. Ha promogut sancions per perseguir els defraudadors i aquest ha disminuït. És la realitat de la qual informen els mitjans de comunicació a Espanya cada dia. Aquest executiu té unes responsabilitats molt clares i s'exerceixen sense esmena cada dia. Els tribunals de justícia són els qui tenen l'última paraula amb el frau", ha reblat el titular d'Hisenda. Més tard ha afegit que la llei era "igual per tothom" i "l'obligació" de l'executiu no era opinar, sinó "millorar" els mitjans de l'agència tributària de manera que es pogués continuar reduint aquest tipus de delictes.

Domènech no s'ha sentit interpel·lat i ha carregat sobre el ministre. "No m'ha respost", ha dit. "El 70% del frau es produeix a les grans empreses. Entenc que no persegueixes aquells amb qui vas de festa, enviant inspectors", ha afegit. "La qüestió és que hi ha partits que estan imputats per corrupció, per molts pactes anticorrupció que vostès signin amb Ciutadans. L'exemple és que el president de Múrcia segueix sent el president de Múrcia", ha tancat sobre l'acord d'investidura entre el Partit Popular i Cs en aquesta regió, que es va trencar perquè els populars es neguen que dimiteixi.