El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és el segon ministre de l'executiu de Mariano Rajoy reprovat pel Congrés, després que fa unes setmanes ho fossin el ministre de Justícia, Rafael Catalá i la cúpula fiscal. El PSOE va presentar la proposició quan el Tribunal Constitucional va declarar l'amnistia fiscal de 2012 inconstitucional i ha sumat els vots a favor d'Unidos Podemos, Ciudadanos, ERC, PDeCAT i EH Bildu (197). El Partit Popular hi ha votat en contra i el PNB s'ha abstingut, després del milionari acord a què va arribar amb Montoro per la quota vasca. 

Montoro ha intentat esquivar la premsa quan sortia de l'hemicicle, tot i que més tard s'ha aturat. "Jo vaig anar a votar aquell dia i ara he de ser conseqüent, ha votat una majoria de cambra contra una acció de govern", ha exposat sobre la seva participació en la llei que l'Alt Tribunal ha tombat. Això sí, el titular de la Hisenda espanyola no pensa dimitir i s'ha refugiat en tot moment que l'acció no comportava conseqüències. "Ja vaig justificar per què es va fer, la reprovació no té cap conseqüència pràctica. Es un retret, cal donar-li valor, acceptar-lo, però no té efectes", ha dit. 

El debat es va fer dimarts, quan el ponent de la proposició, Julián López, va relacionar el cas Bárcenas amb l'amnistia, ja que l'extresorer de la formació i altres exdirigents del partit s'hi van acollir. "Luis Bárcenas va ser la clau de volta del finançament il·legal del PP", va dir López, qui va titllar Montoro de "col·laborador necessari" perquè els "defraudadors" assumissin una mínima càrrega impositiva. El socialista va denunciar les paraules del ministre sobre que ho tornaria a fer canviant la forma de tramitació, ja que la sentència del TC tomba el format jurídic i no el fons de la llei.

La crítica de la diputada d'EH Bildu, Marian Beitialarrangoita, es va basar en l'exempció de conseqüències penals per a Montoro. "El PP governa per als corruptes i no tindrà efectes si no són polítics", va lamentar. Aquí va llançar una crítica encoberta al PSOE, quan els va retreure que acabarien aprovant el sostre de despesa. Ara bé, la formació socialista no ho dóna encara per segur. Segons el portaveu José Luis Ábalos, no han rebut dades d'Hisenda i s'emplaça a la decisió que les comunitats del partit prendran al Consell de Política Fiscal i Financera aquest dijous.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, va lamentar el format de l'amnistia i recordava que era la segona vegada que un ministre del PP havia rebut una resolució així per part del TC. "La sentència és clara en els fonaments. El mecanisme que es va emprar no era el que s’havia d'emprar. És la segona vegada que xoca amb la mateixa pedra", va assegurar sobre l'exministre d'Economia, Rodrigo Rato, qui també s'hi va acollir. 

La diputada d'ERC, Esther Capella, va titllar l'entramat de "conductes il·legals i il·lícites", perquè minarien els fonaments constitucionals de capacitat econòmica i igualtat dels ciutadans. "Quina legitimitat té vostè per seguir endavant dels afers tributaris?", va reblar a un Montoro que no va aparèixer en cap moment de la sessió. Capella va recordar que l'amnistia va coincidir amb les "salvatges retallades" en sanitat, educació, dependència, alhora que es fomentaven "paradisos fiscals".

Cs va recollir el guant i va carregar contra Convergència i el govern espanyol. El diputat Vicente Ten recordava que CiU va donar-hi suport, que la família Pujol s'hi va acollir i va criticar que Montoro hagués donat oxigen a l'independentisme i el populisme amb la mesura. "La fi justifica els mitjans va ser la seva consigna. Va dir que no li agradava però ho van haver de fer perquè era una situació d'urgència i crisi i es va fer en altres països europeus. No és això una fal·làcia? Deixem de generar sospites en la lluita contra el frau", va queixar-se. 

El portaveu d'Unidos Podemos, Alberto Garzón, va assenyalar que l'executiu central no estaria preocupat per la reprovació i va dir que aviat les "acumularia". "L'amnistia fiscal o el caos, que és com sempre ho presenten tot vostès", va vantar-se. Garzón va recordar que els amnistiats van pagar poc més del 2% d'impostos pel "blanqueig", una "penalització ridícula". "No pot enganyar ningú, sap que hi ha defraudadors i els ha fet l'eina a mesura", va tancar el d'IU, després d'afirmar que l'única forma de fer efectiva la sanció a Montoro era una moció de censura.

Als populars no els ha caigut bé l'acció del PSOE amb la reprovació. La portaveu Ana María Madrazo va afirmar que Montoro va treure "del pou" dues vegades Espanya, després dels governs socialistes. En segon lloc va afegir que José Luis Rodríguez Zapatero no va demanar perdó "per enviar més de tres milions de persones a l'atur", va afirmar amb to dur.