El PDeCAT ha registrat una moció al Congrés per instar el Govern a pactar amb la Generalitat la celebració d'un "referèndum d'autodeterminació" a Catalunya, incloent en aquesta negociació la data, la pregunta i les condicions d'aplicació del resultat. La votació d'aquesta iniciativa tindrà lloc al ple del Congrés la segona setmana de juny.

Es tracta de la moció, a la qual ha tingut accés Europa Press, que l'antiga Convergència va registrar en la Cambra com a conseqüència de la interpel·lació que el diputat Jordi Xuclà, coordinador dels parlamentaris del PDeCAT a Madrid, va dirigir dimecres passat a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

La iniciativa es registra en vigílies que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presenti dilluns en dependències de l'Ajuntament de Madrid l'última oferta de diàleg al Govern del PP per acordar la celebració d'un referèndum.

Aquest mateix divendres, Santamaría ha convidat formalment Puigdemont a presentar la seva proposta al Congrés, ja que considera que és a les Corts Generals on s'ha "d'abordar una qüestió d'aquesta naturalesa" i amb totes les forces parlamentàries. Al seu entendre, "és la manera de debatre en una democràcia consolidada". Puigdemont ha respost que sense un acord "previ" amb el Govern espanyol no portarà la proposta a la Cambra Baixa.

Data, preguntes i condicions

El text que el PDeCAT vol votar al Ple del Congrés busca el suport no només de les forces independentistes, sinó d'aquelles que donen suport a la celebració de la consulta.

En concret, es pretén instar el Govern a acordar amb la Generalitat "la celebració d'un referèndum d'autodeterminació perquè els catalans es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya i que doni resposta a la demanda àmpliament majoritària de la societat catalana i del Parlament".

I la moció afegeix que aquesta negociació "haurà de contemplar un acord sobre la data, la pregunta i les condicions d'aplicació del resultat".