El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha obert avui amb EH Bildu la seva ronda de reunions amb formacions polítiques per presentar una moció de censura contra el president Mariano Rajoy i, segons ha explicat, la trobada "ha anat bé".

La coalició abertzale, per la seva part, ha avisat que només donarà suport aquesta moció de censura si va acompanyada d'un programa alternatiu que "respecti els drets polítics i socials de la ciutadania basca".

Així ho ha assegurat la portaveu d'EH Bildu en el Congrés, Marian Beitialarrangoitia, després de reunir-se juntament amb el seu company Oskar Matute amb Iglesias, la portaveu parlamentària d'Unidos, Irene Montero i el portaveu de En Marea Antón Gómez Reino.

Bildu ha estat la primera formació amb representació a la Cambra Baixa que s'ha reunit amb el partit morat dins de la ronda de contactes oberta per Podemos per buscar suports a la moció de censura que va anunciar la setmana passada i que ja han rebutjat tant el PSOE com Ciutadans.

Més partits

Després de la cita, Iglesias s'ha limitat a assenyalar als passadissos del Congrés que la trobada "ha anat bé" i que tenen intenció de reunir-se amb més grups parlamentaris per exposar-los per què consideren necessari impulsar aquest mecanisme per llançar del Govern a un PP que, segons el seu parer, està "parasitant les institucions".

Des d'EH Bildu, el seu portaveu ha deixat clar que la coalició farà "tot el que estigui a la seva mà perquè el PP deixi de governar en l'Estat espanyol". Per això s'ha mostrat disposada a donar suport a la moció de censura, "sempre que" se sustenti en "una alternativa de govern que sense, cap genero de dubtes, respecti els drets socials i polítics de la ciutadania basca".

Segons ha comentat, ni Iglesias i ni la resta d'interlocutors d'Unidos Podemos no els han dit "en cap moment que no els sembli lògica i acceptable" la seva condició, en la mesura que ells defensen un Estat plurinacional.

Camino per recórrer

Això sí, ha incidit que encara "queda un camí per recórrer", perquè Unidos Podemos ha de parlar amb la resta de partits i cal veure com es concreta la iniciativa. A més, ha preferit no avançar qui, des del seu punt de vista, s'hauria de proposar com a candidat alternatiu en aquesta moció de censura, al·legant que es debat s'ha de fer amb discreció i no davant dels mitjans.

Segons el seu parer, ha de ser el partit morat el que valori si, encara que no aconsegueixi suports per tirar-la endavant, s'ha de materialitzar perquè tots es "retratin" i quedi clar si "hi ha ganes de canviar aquest sistema corrupte". A més, ha apuntat que si "no es pot materialitzar aquesta majoria que demani un canvi real en el Congrés" es confirmaria que, com manté EH Bildu, "no hi ha una possibilitat real de democratització d'Espanya".