L’acceptació de Xavier Garcia Albiol de donar suport a la moció de censura que eventualment pugui presentar el PSC a Badalona, incloent la renúncia del líder popular a ser ell el candidat a alcalde obre un procés que podria acabar amb el canvi d’alcaldia, substituïnt l’actual alcaldessa, Dolors Sabater, pel candidat del PSC, Àlex Pastor.

Segons el reglament de la Llei de Bases de Règim Local, per presentar una moció de censura, en primer lloc cal fer la proposta amb la signatura d’almenys la majoria absoluta del número de regidors de l’ajuntament. Aquest requisit, en cas d’acord entre PSC i PP a Badalona es compliria, ja que entre els dos sumen 14 regidors -10 el PP i 4 el PSC- d’un consistori format per 27 regidors. És a dir, entre tots dos sumen la majoria absoluta.

Seguidament, un cop tramitada la petició, l’actual alcalde ha de convocar un Ple municipal presidit per una Mesa d’Edat de la qual no poden formar ni l’actual alcalde ni la persona que es proposa per substituir-lo. A més, la llei explicita que l’alcalde haurà d’adoptar les mesures que consideri pertinents per impedir que el ple sigui pertorbat o obstaculitzat.

El ple es desenvoluparà començant per la constitució de la taula d'edat, seguida de la lectura de la moció de censura, concedint després torn de paraula per al candidat a alcalde, seguit de l’alcalde actual i els portaveus dels grups municipals.

Finalment tindria lloc la votació, que requereix també de majoria absoluta, que en cas de sortir endavant comportarà la presa de possessió del nou alcalde en la mateixa sessió. En el cas de Badalona, la majoria absoluta estaria garantida per la suma de regidors de PSC i PP. Una altra qüestió és quin recorregut tindria Pastor com a alcalde si el PP no entra al govern municipal, tal i com ja ha deixat clar Albiol.