Els mitjans públics catalans han volgut llençar aquest dimecres un missatge d’unitat davant la intenció del govern espanyol d’intervenir-los, en el marc de l’aplicació 155 de la Constitució. TV3, Catalunya Ràdio i també l’ACN han fet una roda de premsa conjunta per mostrar el seu rebuig a la mesura i per denunciar el que consideren una “ingerència inacceptable a l’Europa democràtica”.

Diversos periodistes de la cadena han llegit un manifest conjunt del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, els consells professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio, i els comitès d’empresa de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN; en un clar missatge d'unitat de tots els professionals implicats en els mitjans públics contra l'aplicació del 155.

El manifest deixa clar que consideren la intervenció dels mitjans com “un atac a la ciutadania” i una vulneració del seu dret “a rebre una informació veraç, objectiva, plural i equilibrada”. En un missatge llegit en vuit idiomes diferents, han volgut posar de manifest la feina feta a la televisió i la ràdio pública des de 1983 i han defensat que és la seva “màxima pluralitat i veracitat” el que els ha fet "referents informatius i líders d’audiència".

El text ha estat llegit per professionals de la ràdio i la televisió públiques com Mònica Terribas, Ramón Pellicer, o Raquel Sans, entre d'altres. Primer s'ha pronunciat en català, i després en aranès, castellà, euskera, gallec, anglès, francès i alemany.

Després de la lectura del manifest, el director de TV3, Vicent Sanchis, el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i el director de l’ACN, Marc Colomer, han atès les preguntes de la seixantena de periodistes presents a la roda de premsa. Davant d'una audiència amb força presència de mitjans internacionals, els directors dels mitjans públics han volgut llençar un missatge d'unitat i han defensat que plantaran cara davant la intervenció.

"Seguirem treballant com fins ara"

En aquest sentit, Sanchis ha assegurat que els treballadors de TV3 "seguiran treballant com fins ara" i ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat, a l'espera de conèixer quines són les afectacions i l'abast de l'aplicació del 155. En ser preguntat pels programes que podien quedar afectats, Sanchis ha demanat no posar-se en un "escenari zombie" i ha demanat esperar a veure com avancen els esdeveniments tant per part del Govern català com per part de l'espanyol.

"Si volen veracitat hauran de continuar treballant com fins ara", ha assegurat, tot afegint que això és "indiscutible". Sanchis ha defensat també que estudiaran totes les "armes legals" per evitar la intervenció. En aquest sentit, ha assegurat que és "increïble" que "un article de la Constitució atempti contra la Constitució". Davant d'aquest "atac en tota regla" ha demanat esperar els propers moviments del Govern català i a les accions que pugui emprendre.

TV3 155 - Sergi Alcazar

Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio s'ha mostrat "preocupat" per aquesta intervenció, però també "esperançat" per totes les mostres de suport rebudes fins ara. "Ens anima a que, no només no ens rendirem, sinó que intentarem mantenir-nos alçats". Gordillo també ha volgut recordar que durant molt de temps s'ha treballat perquè els mitjans públics no depenguin del govern sinó del parlament. Per això, ha assegurat tenir una "doble preocupació", la de dependre d'un govern, i la de que aquest govern no sigui el català sinó l'espanyol.

"És una ofensa a la professionalitat i entrega dels periodistes"

En nom de l'Agència Catalana de Notícies, Marc Colomer ha titllat la intervenció d'"ofensa a la professionalitat i l'entrega dels periodistes" i ha assegurat que seguiran exercint la professió "amb la màxima professionalitat, pluralisme, rigor i veracitat". En aquest sentit, el director de l'agència, ha denunciat que "qualsevol intent de control i fiscalització que no emani de les institucions del Parlament, deixaria de ser un control democràtic", sinó que tindria objectius que se situarien lluny d'aconseguir una "informació veraç". 

Durant el torn de preguntes, també ha intervingut la presidenta del comitè d'empresa, Roser Mercader, que ha assegurat que "l'objectiu de la plantilla és continuar treballant com fins ara". Mercader ha volgut expressar la "preocupació" dels treballadors per l'aplicació de l'article 155, ha volgut destacar la importància de TV3 a nivell informatiu i com a motor de la indústria audiovisual i ha assegurat que seguiran treballant per la desgovernamentalització dels mitjans públics.

A la roda de premsa, hi han assistit una seixantena de periodistes de diversos mitjans catalans, espanyols i també internacionals. Entre ells hi havia una desena de ràdios i televisions d'arreu que també hi han volgut ésser presents, com és el cas de la CBS, la BBC, France Info, la RAI, o les agències Agence France Presse o Reuters.