Arran de la prohibició de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè la Coronela iniciés la seva tradicional desfilada des de la porta gòtica de l'Ajuntament s'han desencadenat les mostres de suport cap a l'associació de recreació història. Per primera vegada, l'entitat germana, els Miquelets, té previst compartir amb la Coronela el recorregut del trajecte des de la Plaça Sant Jaume fins a l'ofrena floral a Rafael Casanova durant els actes de la Diada. Abans però, ambdues associacions seran rebudes al Palau de la Generalitat pel president de Catalunya, Carles Puigdemont, en un acte de caire institucional. 

Després de 8 edicions intentant contactar amb el Departament de Presidència per sondejar la possibilitat de celebrar una cerimònia, els Miquelets van aconseguir rebre una invitació a la Diada d'enguany per part de Puigdemont. Les converses es van iniciar fa temps i Puigdemont havia donat el vistiplau a l'acte, però els tràmits s'han accelerat els darrers dies. La polèmica exposició al Born Centre de Cultura i Memòria i el rebuig de Colau a la Coronela han precipitat els esdeveniments. En una hàbil maniobra, Puigdemont ha fet extensible la invitació a la Coronela aprofitant que ja tenia previst rebre els Miquelets al Palau de la Generalitat. 

Així doncs, en la farcida agenda del president, l'11 de setembre hi haurà cabuda per retre homenatge a ambdues associacions de recreació històrica. Encara s'estan ultimant els detalls de la trobada, però segons les fonts consultades per El Nacional es preveu que es realitzarà una formació d'honor al Pati dels Carruatges. Seguidament, els Miquelets i la Coronela faran una descàrrega de fuselleria a la Plaça Sant Jaume. 

Molestos per la negativa de Colau

El comissionat de Memòria Històrica del Consistori va comunicar a la Coronela que els denegava el permís per iniciar la marxa des de la porta gòtica de l’Ajuntament, la qual hauria emprat el propi Casanova durant el setge del 1714, ja que consideren que “no s'adiu amb participar en una desfilada d’època”. La milícia urbana va lamentar aquesta resolució i va argumentar que des del nou govern municipal identifiquen erròniament la seva organització amb un grup paramilitar. 

Per la seva banda, els integrants dels Miquelets, que representen el cos nacional de la Guerra de Successió, fan èmfasi en què a la resta de països del món "és una situació normalitzada" recordar el passat mitjançant la recreació. Aquí, en canvi, senten que existeix una "al·lèrgia" perquè vesteixen de soldats. El president de la Junta, Marc Clotet, ha manifestat que tot plegat són "tics quasi sectaris", ja que al seu parer és "una decisió presa des de la ignorància". Un altre membre de la Junta, Dani Soler, s'ha mostrat també crític amb el Govern municipal perquè "s'agafen de la memòria històrica segons el que els hi convé".