El ministre de l'Interior belga, Jan Jambon, ha demanat a la Unió Europea que doni l'alto a Madrid per la repressió violenta del referèndum, en declaracions a l'emissora Radio 1 de la Radiotelevisió Belga (RTBF). També va lloar al primer ministre, Charles Michel, per condemnar la repressió: "ha respost perfectament, com ha de fer un líder europeu. I els altres? On són? Pensava que, com a mínim. cridarien Espanya a l'ordre".

Jambon, del partit sobiranista flamenc N-VA, ha refusat pronunciar-se sobre quina hauria de ser l'actitud del govern federal si els catalans declaren unilateralment la independència. Jambon vol esperar com queda el cas català sobre la taula europea. La crisi catalana és un dels motius pels que el N-VA fpodria fer caure el govern belga, on hi és en coalició.

Jambon va replicar les crítiques del liberal Alexander De Croo, per a qui el conflicte català es tracta de "nacionalisme agreujat per ambdues parts". "Qualsevol ideologia, si es radicalitza, és perillosa", ha dit Jambon, "però els catalans han provat molts anys d'iniciar un diàleg amb Espanya. La crida a la independència no ve del no-res. No estic d'acord en qualificar-la de nacionalisme exacerbat".

Cal una mediació

El ministre d'Interior ha transmès una emotives paraules a Catalunya: "El meu cor està amb els catalans. Sóc nacionalista flamenc i, per tant, entenc la situació de Catalunya".

"La possibilitat que els catalans declarin molt aviat la seva independència unilateralment és gran", ha explicat Jambon, que confia que, arribat el cas, el govern federal belga sabrà "prendre una posició comuna". "Si els catalans declaren la seva independència", ha explicat, s'iniciarà un procés. No perquè ser declarada ja es fa sola. En algun moment arribarà a la taula europea i veurem en quines condicions".

El ministre de l'Interior ha apuntat que el conflicte entre Madrid i les autoritats catalanes s'ha enrarit fins al punt de necessitar mediadors internacionals. "La situació és complicada. Crec que cal un mediador internacional (...) o seure a la mesa de negociació", ha dit Jambon