El Ministeri de l’Interior, a través de la Direcció General de Policia, té constància del seguit de viatges que els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas van fer a Barcelona entre l’octubre del 2012 i el desembre del 2014 i n’ha informat el jutge Arturo Zamarriego.

Així ho revela eldiario.es, que destaca que els dos caps policials es van desplaçar a la capital catalana almenys fins a dinou vegades per separat en aquest període de temps, sense excloure que ho fessin més cops. Villarejo i Martín Blas són considerats els caps de l’Operació Catalunya, una maniobra policial destinada a fabricar i esbombar informacions sobre líders de l’independentisme català i les seves famílies amb l’objectiu de torpedinar el procés sobiranista.

La informació ha arribat al jutge en el marc de la causa contra el Petit Nicolás, precisament la mateixa en què l’ara excomissari Villarejo va revelar l’existència d’una trama policial destinada a soscavar el suport popular a l’independentisme i que va tenir una de les seves línies d’acció en les coaccions contra els germans Cierco, principals accionistes de la Banca Privada d’Andorra (BPA), a qui es va forçar a revelar dades de la família Pujol sota l’amenaça de no poder gestionar Banco Madrid.

Guerra entre comandaments policials

La revelació, a més, forma part de l’actual guerra policial entre diversos comandaments, entre els quals Martín Blas, que hauria facilitat també la filtració de les converses entre el ministre –avui dia encara en funcions– Jorge Fernández Díaz i l’aleshores cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

En el marc de la investigació contra Francisco Nicolás, el jutge va demanar al Ministeri de l’Interior informació sobre els viatges a Catalunya dels dos comandaments policials, just en el període de consolidació de l’independentisme com a força majoritària a Catalunya i amb l’objectiu d’evitar de totes totes la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014 sobre el futur polític de Catalunya que finalment va mostrar un suport majoritari a la creació d’un Estat català independent. Ara, el reconeixement d’Interior dels viatges suposa una confirmació implícita de l’existència d’una trama dedicada expressament a combatre objectius polítics.

En concret, Villarejo s’hauria desplaçat a Barcelona en les dates del 16 d’octubre i el 5 de novembre del 2012 i el 10 de desembre del 2014, mentre que Martín-Blas hi hauria viatjat fins a setze ocasions entre el 26 d'abril del 2012 i el 20 de novembre del 2014. En tot cas, aquestes dades només aporten informació dels viatges en què es van fer constar despeses de desplaçament o allotjament.