El ministeri espanyol de l'Interior no ha permès al Govern comprar ni una sola bala per a les armes dels Mossos d'Esquadra en tot 2017, de manera que no s'ha pogut reposar l'estoc de munició malgrat gastar bales en entrenaments i en accions diàries.

El Govern ja va denunciar el setembre d'aquest any el bloqueig a la frontera de diversos carregaments d'armes llargues i de fins a cinc milions de cartutxos, que estarien pendents del vistiplau de la Intervenció Central d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil per poder entrar a Catalunya. En aquell moment, poc després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ja va expressar la seva preocupació de què es podria arribar a una situació amb "mossos al carrer sense munició".

Ara, i segons avança El Mundo, fonts del ministeri confirmen que efectivament la Generalitat no ha pogut rearmar els agents al llarg d'aquest any, si bé altres cossos com l'Ertzaina no han tingut cap problema per equipar-se.

La conselleria d'Interior va sol·licitar el 2016, de manera ordinària, permís a la Secretaria d'Estat d'Interior per adquirir munició. Si bé el permís va ser concedit i diverses empreses van rebre l'adjudicació, la Guàrdia Civil va bloquejar les corresponents llicències per a introduir i transportar el material en territori espanyol, un silenci administratiu que va comportar la desactivació dels permisos concedits per la Secretaria d'Estat.

Empreses perjudicades

Segun l'esmentat diari, la inacció de la Guàrdia Civil ha perjudicat a empreses com Beretta-Benelli, que va tenir parat a la frontera amb França un carregament de milió i mig de bales, la qual cosa va suposar despeses d'emmagatzemament. Fonts ministerials, sense afegir cap explicació a la situació de bloqueig, desvinculen aquest fet amb la situació política viscuda a Catalunya a causa de la celebració del referèndum d'independència de l'1 d'octubre, que el mateix ministeri va reprimir de forma violenta.