El Govern es resisteix a deixar-se atrapar en l'estratègia de l'Operació Diàleg que impulsa la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la reunió d'aquesta tarda entre el president, Carles Puigdemont, i el delegat del govern espanyol, Enric Millo, s'ha convertit en una escena més d'aquest estira i arronsa. El mateix entusiasme que el delegat espanyol ha abocat a explicar que havia estat una reunió de "molta transcendència", el Govern l'ha dedicat a tirar aigua al vi i a qualificar la trobada de protocol·lària.

En acabar la llarga entrevista -de dues hores- al despatx del president, Millo ha explicat des del faristol del govern que havia traslladat a Puigdemont "la voluntat de recuperar el diàleg i el clima d'entesa que s'havia trencat". "No és el moment de fer-se retrets", ha afegit tot admetent que la relació que hi havia fins ara entre els dos executius no és "ni sincera ni lleial".

Ha posat damunt la taula la necessitat de convocar les comissions sectorials i la bilateral d'Estat i Generalitat, a més d'emplaçar Puigdemont a reconsiderar la seva voluntat de no assistir a la Conferència de Presidents que Mariano Rajoy ha anunciat per al mitjans de gener.

Això no obstant, el delegat del govern espanyol ha evitat entrar en la reclamació del Govern d'una negociació bilateral amb l'Estat i s'ha limitat a demanar un diàleg sense línies vermelles però dins dels límits de la legalitat vigent, que abordi el llistat de 46 punts que va plantejar Puigdemont a Rajoy en la trobada que van mantenir el mes de març a la Moncloa, però deixant de banda la reivindicació del referèndum.

"Aquesta d'avui és una trobada que per a mi té molta transcendència, perquè posa de manifest la voluntat que hi hagi una relació fructífera entre les dues parts", ha subratllat. 

Ni negociació ni treball

Aquesta valoració ha contrastat amb la de la consellera, Neus Munté, que ha comparegut tot seguit per donar la versió del Govern. 

"No podem expressar satisfacció perquè aquesta no ha estat una reunió plantejada en termes de negociació ni de treball sinó amb voluntat poder rebre i conèixer les intencions del nou delegat", ha assegurat la consellera.

Munté ha tret transcendència a les apel·lacions al diàleg de Millo i ha advertit que aquestes crides s'haurien de traduir en fets.

Begudes ensucrades

En aquest sentit, ha recordat que el Govern encara espera la concreció de les reunions demanades pel president i el vicepresident al president espanyol i la vicepresidenta.

Així mateix ha valorat negativament la decisió del Govern espanyol d'engegar la posada en marxa del nou impost sobre begudes ensucrades, just quan la Generalitat l'ha incorporat a la llei d'acompanyament del pressupostos.

Munté ha retret que el govern de l'Estat "no deixa espai fiscal i vol ocupar-lo tot ell", ha vinculat directament la decisió del consell de ministres amb el fet que Catalunya hagués adoptat aquesta taxa i ha recordat que aquesta situació es va produir ja amb l'impost sobre diposits bancaris.

Sobre la petició de Millo de deixar de banda la reivindicació del referèndum, Munté ha subratllat que cal parlar de tot. "De tot vol dir de tots els mandats que sorgeixen del Parlament de Catalunya, que vol dir el referèndum. Sense límits ni línies vermelles", ha reblat.