El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha alertat avui que, si demà Junts pel Sí (JxSí) i la CUP "imposen" la llei del referèndum i s'acaben situant "fora de l'Estat de dret", l'independentisme "deixarà de ser un moviment democràtic". En declaracions a Ràdio 4-RNE, Millo ha acusat el Govern d'utilitzar un "llenguatge pervers i absolutament antidemocràtic" contra l'Estat i "amenaçar amb trencar el sistema democràtic".

En vigílies del ple del Parlament en el qual JxSí i la CUP preveuen aprovar la llei del referèndum, que donarà peu al Govern en ple a signar el decret de convocatòria de l'1-O, Millo ha fet una crida a "evitar que el moviment independentista a Catalunya deixi de ser un moviment ideològic democràtic".

Segons Millo, "a partir de demà, si s'acaba imposant per la via dels fets consumats una llei il·legal" i s'acaba convocant el referèndum, s'obrirà "una nova etapa en la història de Catalunya en la qual l'independentisme deixarà de ser un moviment democràtic".

“No podran ser interlocutors vàlids”

Si els independentistes "intenten imposar lleis fins i tot saltant-se els mecanismes de garanties democràtiques" de la Generalitat, ha advertit, després de l'1 d'octubre els actuals membres del Govern "no podran ser interlocutors vàlids" amb l'Estat perquè "s'hauran situat fora de l'Estat de dret".

D'una altra banda, Millo ha saludat l'anunci del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ahir va explicar que dijous que ve els socialistes registraran al Congrés la seva proposta de crear una "comissió d'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic" que serveixi per desbloquejar la qüestió catalana.

Per a Millo, "totes les idees que tinguin com a objectiu buscar vies de sortida a aquest conflicte són benvingudes", ja que "seure a parlar sobre com enfocar el futur és sempre positiu", però s'ha preguntat si les forces independentistes estarien "disposades a seure a parlar" en aquest marc, cosa que "seria una novetat".

Malgrat demanar al Govern que "rectifiqui el rumb totalment erràtic i equivocat" del procés sobiranista, ha dit no ser "massa optimista" perquè els independentistes són "esclaus de les seves declaracions" i "cada dia la diuen més grossa".

Això no obstant, ha volgut llançar un "missatge de tranquil·litat" als ciutadans contraris a la independència i ha assegurat que el Govern de l'Estat "garanteix que la democràcia no es trencarà".