El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat aquest dissabte que els propers passos cap a un referèndum d'independència a Catalunya podrien tenir conseqüències. Tant pels funcionaris, com pels polítics i també per a les empreses que hi puguin estar involucrades, com les que facin les urnes o els sobres i les paperetes. 

Millo ha assegurat, en una entrevista a Rac 1, que els funcionaris i polítics "podrien ser inhabilitats" i que les empreses que participin en un procés il·legal podrien "patir conseqüències". El delegat ha optat per elevar el to i ha afirmat que els funcionaris tenen unes "obligacions i uns drets", pel que ha dit que igual que "no es podrà obligar a cap funcionari" a portar a termes accions del referèndum, però també que "si un funcionari opta per infringir la legalitat, haurà d'afrontar les conseqüències". 

Per Millo, l'Estat està obligar a "garantir la democràcia i l'estat de dret" i ha recordat que "ningú està per sobre la llei". Per això, "cada acció tindrà les seves conseqüències", ha afirmat el delegat.

Els funcionaris, "no necessaris"

Contra aquestes paraules de Millo, ja ha reaccionat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha criticat que el delegat "amenaci" funcionaris quan "sap que no són necessaris" per fer un procés electoral. També en una entrevista a Rac 1, Rovira ha assenyalat que el que vol fer el Govern és intentar "reproduir una jornada electoral" sense "res més d'excepcional", pel que no són necessaris els treballadors pública. 

"Els diputats assumiran les responsabilitats de la jornada electoral", ha assegurat la diputada, que ha explicat també que la llei electoral "no exigeix que la persona designada per l'ajuntament sigui un funcionari" sinó que només cal que sigui "una persona que estigui formada". Per això, Rovira lamenta la posició del Govern de l'Estat i assegura que s'amenaça als funcionaris per espantar-los. Rovira també ha defensat que es preservaran els treballadors i funcionaris públics.

Acta del Consell Executiu

Per altra banda, Millo s'ha referit també a l'acta que els consellers del Govern van firmar aquest divendres en la reunió extraordinària del Consell Executiu i ha deixat la porta oberta ja a actuar contra aquesta signatura. "M'agradaria veure l'acta signada", ha assegurat el delegat, que ha afegit que "cal llegir el document i prendre mesures si cal". 

Millo també ha tornat a insistir en que el que hauria de fer el president Puigdemont és anar al Congrés a explicar-se i debatre amb Rajoy, del que ha dit, podrien sortir "idees i propostes". A més, també ha recordat que el Govern espanyol "té la mà estesa per parlar i dialogar" però no sobre el referèndum.