El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha reivindicat la Constitució com l’instrument per arribar a enteses i ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no renunciï a parlar de tot.

Precisament, Millo es reuneix amb el president Puigdemont aquesta tarda al palau de la Generalitat. El delegat del govern espanyol ha assegurat que vol traslladar al president que el govern d’Espanya vol treballar des de la lleialtat institucional i que està d’acord a negociar millores per a Catalunya, dins el marc constitucional: el camí és “diàleg o diàleg”, ha dit.

“Quan el plantejament és de xoc, el progrés s’atura”, ha advertit. “Davant els qui posen rumb cap a la col·lisió, hem de posar el rumb cap a bon port”, ha afegit. 

"Tenim l'obligació de parlar de tot sense més condicionament que el respecte al marc legal de la nostra democràcia i al servei dels catalans. Potser no hem de parlar del sistema de finançament, serveis socials, millora del sistema educatiu i sanitari i infraestructures? Parlem doncs, asseiem-nos, amb lleialtat i responsabilitat", ha proposat Millo.

L'esperit Tarradellas

Millo ha demanat recuperar "l'esperit de Tarradellas", el president de la Generalitat a l'exili quan es va restaurar la democràcia a Espanya i militant d'ERC als anys 30. Segons el delegat, Tarradellas va defensar "no dividir Catalunya i vertebrar la seva política social i econòmica" i aquestes han de ser també les prioritats del Govern.

El delegat s'ha obert a "modernitzar, millorar o transformar" el text constitucional, però ha afirmat que sempre s'ha de fer dins de la legalitat i amb la unió dels demòcrates, ja que aquesta unió és en benefici de tots els catalans, al seu entendre.

L'estrena de Millo

Millo s'ha estrenat així com a amfitrió de l'acte central a Catalunya de la commemoració del 38 aniversari de la Constitució, que s'ha fet a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, a Barcelona. Unes 150 persones han assistit a l’acte, on ha cridat l’atenció l’extensa representació dels cossos de les forces armades. També hi ha assistit l’exdelegada del govern espanyol María de los Llanos de Luna.

Després del discurs institucional, que s'ha allargat uns 15 minuts, s'ha fet el tradicional brindis al pati del palau. En un ambient més informal, Millo ha dedicat el brindis a la Constitució i al Rei.