El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha advertit aquest matí als independentistes que si obren la campanya del referèndum aquesta nit amb l'acte anunciat a Tarragona cometran un delicte. A l'acte unitari convocat per les organitzacions sobiranistes i els partits hi intervindran el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

"Les persones responsables han estat notificades. El que cal esperar és que rectifiquin. Si no ho fan, després hauran d'assumir les conseqüències", ha advertit. El delegat ha admès que l'acte no inclou en el cartell de convocatòria cap mena d'al·lusió al referèndum, però ha deixat clar que tothom sap quin sentit té.

El delegat del govern espanyol a Catalunya ha advertit que tant l'Estat com el poder judicial actuaran de manera "proporcional i progressiva" contra els actes de campanya i la propaganda electoral a favor del referèndum. Tot i això, Millo no ha deixat clar si s'impediran els actes d'obertura de campanya previstos per aquest dijous a la nit, tot i que ja han advertit a Tarraco Arena que el míting pot ser delicte.

No descarta que la policia aturi algun acte

El delegat ha recordat que falten quinze dies per a l'1 d'octubre i ja ha dit que no descarta que els cossos policials acabin intervenint per impedir "que es cometin il·legalitats". "A l'estat de dret no li tremolaran les cames", ha afirmat Millo, que assegura que "el referèndum no es farà".

"Tothom és responsable dels seus actes, i quan algú decideix unilateralment saltar-se la llei, ha de ser igual de valent per assumir-ne les conseqüències", ha afirmat Millo que recorda que hi ha unes instruccions "explícites" del fiscal general de l'Estat que adverteixen que no es poden fer actes de campanya o difondre propaganda electoral perquè el referèndum està suspès i, per tant, és "il·legal". 

Per això, el delegat espanyol adverteix que tant l'Estat com el poder judicial actuaran "amb proporcionalitat gradual" contra "qualsevol acció encaminada a desobeir".