Els militants del PSC podran votar a les primàries per escollir el secretari general del PSOE si s'apunten prèviament en un cens. És la solució a la qual han arribat els equips negociadors dels dos partits, que avaluen la seva relació després de la crisi oberta a causa de la ruptura en la investidura de Mariano Rajoy. La mesura encara no ha estat confirmada ni detallada per la gestora, però de fer-se efectiva, amenaçaria de delatar les accions del PSC. De forma velada, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, ha indicat que la idea és conèixer "què pensa cadascú sobre cada àmbit".

Durant la roda de premsa oferida aquest dijous, Jiménez s'ha emplaçat a la trobada d'aquest divendres entre els socialistes catalans i els espanyols per exposar quina és la proposta definitiva. Així les coses, i segons a han confirmat fonts del partit, aquest seria l'acord final a què s'ha arribat per salvar un dels esculls en la revisió de les relacions entre el PSOE i el PSC i que té el vistiplau de totes dues formacions, tot i que encara cal corregir alguns matisos.

La mesura podria haver estat més taxativa, ja que fins i tot s'havia estudiat la possibilitat que el PSC fos expulsat tant de les primàries com dels òrgans executius. Una de les accions que es va posar a la pràctica –i encara no s'ha restablert –és que diputada catalana Meritxell Batet fos expulsada de la direcció del grup al Congrés en el marc de reorganització de les relacions entre ambdós.

La reflexió orgànica arriba després que el PSC decidís incomplir el mandat del comitè federal del PSOE, del qual forma part, i votar 'no' en la investidura de Rajoy. La direcció del PSOE, ja en mans de la gestora, va decidir revisar la relació que l'uneix amb el seu partit germà català. També hi havia de per mig el terme "nació", que per a la gestora no ha de tenir una noció política, sinó jurídica: el de "nació només n'hi ha una". El debat s'havia instaurat després que el PSC estudiés la via canadenca per al referèndum –que va retirar més tard–, o proposés reconèixer Espanya com a Estat plurinacional.

Alguns socialistes, entre els quals hi ha la federació del PSOE andalús, liderada per la presidenta de la Junta, Susana Díaz, van defensar llavors que calia acabar amb la asimetria que, segons la seva opinió, domina les relacions entre els dos partits. Els més crítics amb aquesta vinculació insistien que no es podia permetre que el PSC formi part dels òrgans del PSOE, pugui participar en la seva presa de decisions, però no al contrari, quan, a més, en determinats moments es permeten no complir amb allò que s'ha acordat.

Tanmateix, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va viatjar fa unes setmanes a Sevilla per prometre a Díaz la seva "neutralitat" en l'elecció del secretari general. Això va ajudar a rebaixar la tensió entre les dues parts, com també ho va fer que Iceta votés a favor de celebrar el 39è congrés al maig-juny. Era la proposta de la gestora, que tot aquest temps ha intentat allargar al màxim l'arribada d'aquesta cita. És davant la posposició del conclave, que finalment la diputada catalana, Teresa Cunillera, es va incorporar a la gestora com a representant del PSC. 

Posició de Patxi López

La possibilitat de fer fora el PSC de l'elecció del secretari general ha estat rebutjada des del primer moment per l'únic socialista que ha confirmat que vol presentar-se a les primàries, l'exlehenkari Patxi López. En la roda de premsa en la qual va anunciar la voluntat de concórrer-hi, va defensar que seria "un error majúscul" deixar el PSC fora de les primàries i va avisar que ho defensaria amb totes les seves forces. "No entenc que el secretari general del PSOE pugui ser escollit sense que cap socialista català participi en aquesta decisió", va reblar.

Patxi López amb Miquel Iceta / EFE

A parer de López, si el PSOE deixés el PSC fora dels seus processos, estaria llançant el missatge que els socialistes no tenen "una fórmula" per a l'encaix de Catalunya amb Espanya i que els catalans no poden "conviure" amb la resta d'Espanya.

Aquesta és una opinió compartida per més socialistes. També l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez que defensa la participació dels socialistes catalans. De fet, alguns apuntaven que aquest assumpte seria clau per a la seva candidatura a les primàries. El PSC té més militants que qualsevol federació del PSOE, a excepció de l'andalusa, que és la més nombrosa.

Ara, la direcció del PSOE s'inclina per deixar-los participar, tot i que per a això els qui vulguin fer-ho hauran d'apuntar-se en un cens. Tenint en compte que són partits diferents, Ferraz no té les dades del cens del PSC.

Tot i això, tots els afiliats al PSC o a les Joventuts d'aquest partit podran votar el proper secretari general del PSOE a les primàries que tindran lloc al maig . El guanyador serà després ratificat en el 39 congrés federal.