La Mesa del Parlament, d'acord amb la Junta de Portaveus, ha acordat aquest dimarts la creació de la ponència conjunta per a abordar la reforma del reglament. Aquesta proposta que va posar sobre la taula JxSí permetria tramitar la desconnexió en un sol dia, a través de l’aprovació per lectura única de la llei de transitorietat jurídica encara que no estigui signada per tots els grups.

A la Junta s'hi han posicionat a favor JxSí i la CUP segons fonts parlamentàries. La decisió de la Mesa, però, no constitueix formalment la ponència conjunta sinó que serà la comissió que específicament regula el reglament la que haurà de constituir-la.

El portaveu del PPC, Alejandro Fernández, ha explicat que el seu grup encara no ha decidit si vol recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la constitució de la ponència. De fet, la intenció dels populars és "consensuar" amb PSC i C's una estratègia conjunta per fer front “als que volen imposar ponències conjuntes de manera antidemocràtica".

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha assegurat que el seu grup no hi participarà per no contribuir a la “degradació de la vida política del Parlament”. Coscubiela considera que la reforma és un “error” i apunta que està “al servei d’una determinada estratègia partidista”.  Així doncs, CSQP esperarà a conèixer el text que surti de la ponència per presentar-hi esmenes però ha rebutjat aliar-se amb altres partits per portar la ponència al TC.

El portaveu del PSC, Ferran Pedret, ha dit que ells tampoc participaran a la ponència perquè creu que JxSí i la CUP intenten “blanquejar” una decisió ja presa. Pedret ha considerat que no hi ha una “autèntica urgència” per reformar el reglament i ha denunciat que suposarà un “menyspreu dels drets dels grups parlamentaris”.

Preguntat per si tenen previst portar la creació de la ponència al TC, ha respost que el seu grup es reserva el dret a discutir-ho però que ara mateix no s’ho han plantejat. 

Explicacions si no participen

Junts pel Sí respecta la decisió de C's, PPC, PSC i CSQEP de no participar a la ponència, però avisa que "hauran de donar explicacions als ciutadans i a les ciutadanes". Formar part de la ponència és, a banda d'un "dret", una "responsabilitat i obligació", apunta el portaveu de JxSí, Roger Torrent.

Segons ha valorat, treballar en la normativa afavorirà "augmentar la transparència, la democràcia i la capacitat dels grups a fer propostes i a treballar en el marc d'aquest Parlament".