Els components de la Mesa del Parlament no sobiranistes, que van advertir la presidenta Carme Forcadell que no es podien votar en el ple les conclusions de la comissió del procés constituent, estan declarant avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a testimonis.

Josep Maria Espejo-Saavedra, de Ciutadans, que ha estat pràcticament una hora declarant, ha tornat a dir que Forcadell va cometre un frau de llei. Espejo-Saavedra va advertir expressament Forcadell que la Mesa havia acordat no incloure la votació del full de ruta independentista en l'ordre del dia i que incorporar-la al ple representava un "frau de llei". Ho va dir el dia del ple, el 27 de juliol, i avui ho ha tornat a repetir davant la jutge que instrueix la causa, Maria Eugènia Alegret. 

Avui el diputat de Ciutadans ha remarcat que es va cometre frau de llei perquè s'utilitza un article del reglament del Parlament per saltar-se la providència del TC i traslladar les conclusions de la comissió del procés constituent al ple. 

Josep Maria Espejo-Saavedra ha respost totes les parts i ha exposat que no es va incloure en un primer moment a l'ordre del dia les conclusions de la comissió i que s'acaben portant a votació perquè dos grups ho demanen i només necessiten l'autorització de la presidenta.

David Pérez, del PSC, ha trigat menys a declarar. Ha exposat que va advertir Forcadell que creia que no es podien votar les conclusions després de la providència del TC anul·lant el full de ruta però no creu que hi hagi frau de llei en l'actuació de la presidenta del Parlament.

CSQP fa costat a Forcadell

Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que es Pot s'ha posat al costat de Carme Forcadell. El secretari tercer de la Mesa ha exposat a la jutge Maria Eugènia Alegret que les consideracions que va fer durant el ple eren objeccions polítiques sobre les conclusions de la comissió del procés constituent. I que en cap cas es va qüestionar el fet d'incloure la seva votació en l'ordre del dia. Nuet ha explicat que Forcadell va seguir els tràmits que es fan habitualment quan cal canviar l'ordre del dia del ple: ho demanen els partits i si no hi ha acord, es porta a votació, que és el que va passar el 27 de juliol. 

Joan Josep Nuet ha arribat a l'Audiència de Barcelona acompanyat de Lluís Rabell, Xavier Doménech, Albano Dante i Joan Coscubiela.

Més testimonis

Divendres continuen les declaracions dels testimonis del cas Forcadell. Declararà el vicepresident primer, Lluís Corominas, a petició de l'advocat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Corominas està citat a dos quarts de 10 del matí.

La defensa de Forcadell va demanar el seu testimoni la setmana passada i ja està citat. Fonts del cas destaquen la rapidesa de la investigació i de tots els tràmits previs al judici que podria arribar ja la propera primavera.