La jutge Maria Eugènia Alegret ha citat a declarar aquest dilluns com a testimonis tres dels membres de la Mesa del Parlament. El vicepresident segon de la Mesa, Josep Maria Espejo-Saavedra, de Ciutadans; el secretari segon, David Pérez, del PSC, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, declararan a partir de dos quarts de deu del matí al Tribunal Superior de Justícia, igual que ho va fer la presidenta Carme Forcadell divendres passat. 

La compareixença arriba enmig de l'amenaça d'inhabilitació de la resta de membres de la Mesa, de Junts pel Sí, favorables al procés, per no impedir la votació. La petició que farà l'Advocacia de l'Estat podria arribar aquest dimarts. 

A la resta de la Mesa, la jutge Maria Eugènia Alegret els ha citat com a testimonis perquè expliquin les seves intervencions abans de la votació de les conclusions de la Comissió del Procés Constituent. Segons consta en la querella que va presentar la Fiscalia al TSJCEspejo va advertir expressament Forcadell que la Mesa havia acordat no incloure la votació del full de ruta independentista en l'ordre del dia i que incorporar-la al ple representava un "frau de llei". Segons el representant de Ciutadans la decisió es va prendre el 20 de juliol, un dia després que la Comissió del Procés Constituent acabés la seva feina. 

El text del ministeri públic contra Carme Forcadell també recull l'advertiment del secretari segon, David Pérez, que va alertar la presidenta de l'article 82 del Reglament del Parlament de Catalunya, que diu que "no pot iniciar-se una discussió si, com a mínim, dos dies abans no se n'ha distribuït l'informe, el dictamen o la documentació que ha de servir de base per al debat, excepte l'acord de la Mesa del Parlament o de la comissió en sentit oposat". 

Sobre el paper que va tenir el secretari tercer, Joan Josep Nuet, de CSQP, el text de la querella diu: "La presidenta tampoc va atendre la sol·licitud de reconsideració de la posició realitzada pel secretari tercer, Joan Josep Nuet i Pujals". 

La versió de Forcadell

Els advertiments d'una part de la Mesa van arribar durant el ple del 27 de juliol, moments abans que es votessin les conclusions i just després que Carme Forcadell rebés la nota dels serveis jurídics del Parlament en què es recordava l'acord del TC d'anul·lar la resolució del 9-N que marcava tot el full de ruta i de desconnexió de l'Estat espanyol (a la foto). El que per al TSJC i la Fiscalia va ser un advertiment, per a la presidenta del Parlament va ser un recordatori que havia de fer als diputats del Parlament abans de votar, i així l'hi va explicar a la jutge divendres passat durant la seva declaració. 

Segons Forcadell la decisió és del ple, no d'ella ni de la Mesa, i va ser el ple, un òrgan sobirà, qui va acordar portar a votació les conclusions. En aquest sentit, la presidenta del Parlament va defensar que el que es fa el dia 27 en el ple és un acte polític i que les conclusions es van acabar abans que el TC resolgués anul·lar el full de ruta. Carme Forcadell també va explicar a la jutge que hi ha dos informes dels serveis jurídics que avalen la votació d'unes conclusions, que, a més, no tenen cap efecte jurídic. El primer és del mes de febrer i el segon, del setembre. 

Contra la Mesa sobiranista

L'Advocacia de l'Estat vol inhabilitar els membres de la Mesa que siguin sobiranistes, que són majoria, i que són els que permeten que es puguin tirar endavant les proposicions que es porten al ple sobre el procés. 

Segons publica avui La Vanguardia, el Tribunal Constitucional notificarà dimarts que ve als representants de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) que, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha iniciat un incident d'execució contra ells per incomplir una de les seves sentències, en referència a la que prohibia la votació de les conclusions de la Comissió del Procés Constituent. 

Es tracta de Lluís Corominas (PDECat/JxSí); la secretària primera, Anna Simó (ERC/JxSí); el secretari tercer, Joan Josep Nuet (EUiA/CSQP), i la secretària quarta, Ramona Barrufet (PDECat/JxSí). Si la justícia dóna la raó al Govern espanyol, els representants d'aquests partits podrien ser inhabilitats, com pot passar amb Forcadell. Si això passés, la presidència de la Mesa quedaria transitòriament en mans del vicepresident, José Maria Espejo-Saavedra, de Ciutadans, mentre que la resta de càrrecs se'ls repartirien entre C's i el PSC.