La conselleria d'Exteriors, que encapçala Raül Romeva, ha enviat aquest matí un memoràndum a governs, ambaixades i cos diplomàtic informant-los de l’anunci fet avui de convocatòria del referèndum. Sota el títol, El Govern català convoca un referèndum d’independència l’1 d’octubre del 2017, el document informa que l’executiu català ha arribat a un acord per a la data i la pregunta: "Do you want Catalonia to be an independent country in the form of a Republic?".

El Govern no ha amagat en cap moment que la internacionalització del procés és un dels objectius clau en la seva estratègia. De fet, el president, Carles Puigdemont, en el parlament amb què ha anunciat la data i la pregunta ha posat l'accent a recordar els països als quals ha acudit el seu gabinet a explicar els plans secessionistes.

El memoràndum recorda la constant negativa de l’executiu espanyol a trobar una sortida política a les demandes de “la majoria dels ciutadans de Catalunya”, la qual cosa ha portat el Govern, “amb el suport d’una majoria parlamentària”, a seguir endavant amb el referèndum; i assegura que tots els sondejos d’opinió mostren que un 75% de la població vol votar. “Correspon als catalans decidir sobre el futur col·lectiu de la societat i l’única manera raonable per esbrinar el que pensen sobre un tema tan fonamental és preguntant-los directament”, argumenta a més de subratllar la “legitimitat” d’aquesta votació com un “acte democràtic”.

Interpretació parcial de la Constitució

Insisteix que el Govern hauria volgut fer el referèndum de manera acordada amb l’Estat espanyol, però que l’executiu de Mariano Rajoy no ho ha volgut, per la qual cosa, les institucions catalanes consideren que aquest és l’únic camí possible. “La Constitució espanyola no prohibeix aquesta ruta, i una decisió tan important no ha de ser condicionada per una interpretació parcial de la Constitució. La votació no pot, en cap cas, ser considerada un acte il·legal”, insisteix.

El document recorda que aquest mes de juny fa set anys que el Tribunal Constitucional va dictar la sentència que va retallar l’Estatut, destaca que aquell text era resultat d’un llarg procés i una àmplia negociació, que es va tancar amb un referèndum; i retreu que una sola institució, “altament polititzada”, va ser suficient per acabar amb el diàleg i els acords aconseguits.

En aquest punt, alerta que aquest Tribunal Constitucional “no és millor avui en dia”, que una reforma urgent ha fet possible la suspensió sumària de càrrecs electes sense necessitat de més procés judicial, i que de res han servit per intentar frenar aquesta reforma ni les dissensions raonades dins del mateix tribunal ni els advertiments de la Comissió de Venècia en contra.

Una oportunitat per a l'Estat

“Aquest pas endavant no hauria de ser vist com un problema sinó com una oportunitat per a l’Estat espanyol per repensar el seu paper i també per fer un pas endavant en el seu sistema democràtic”, assegura el memoràndum que, de fet, assenyala el referèndum com una ocasió per superar el passat autoritari de l’Estat espanyol i els febles fonaments del règim establert el 1978 i convertir-se en un model per a la defensa de la pròpia diversitat i garantia dels principis democràtics dins les seves fronteres.

El document proclama que “Catalunya vol ser un soci clau per a Espanya”, tant si els ciutadans decideixen continuar formant part de l’Estat com si escullen convertir-se en un Estat independent. “Però sigui quina sigui la relació, Espanya ha d’avançar en termes democràtics i en l’Estat de dret; és una qüestió inevitable per al seu futur. Aquest pas endavant, per tant, representa una triple oportunitat: per a Catalunya, per a Espanya i per a Europa”, conclou.