Les paraules de l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, en què ha assegurat que a Catalunya hi ha “prejudicis” contra Susana Díaz -presidenta de la Junta d’Andalusia i precandidata a les primàries del PSOE- per ser dona i andalusa, han generat polèmica entre els socialistes catalans.

Pocs minuts més tard que es produïssin les declaracions de Zapatero, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, s’ha apressat a assegurar que “el PSC no té prejudicis contra ningú”. De fet, ha subratllat que el partit es mantindrà neutral en el procés de primàries i “respectarà” els tres candidats a la secretaria general del PSOE.

Altres membres del PSC, com l’exalcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia -també consellera nacional del PSC i membre del comitè federal del PSOE- Susanna Mérida, s’ha referit a les declaracions de l’expresident i ha assegurat que a Catalunya hi ha moltes dones amb arrels andaluses i que no pateixen cap prejudici per aquests motius. “Company, lamento molt aquesta afirmació”, ha assegurat a través del seu compte de Twitter.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, un dels líders de Plataforma de Catalunya amb Pedro. Ruiz ha assegurat, també a través de les xarxes socials: “A Catalunya estem orgullosos d’haver tingut dos presidents socialistes, un d’ells d’origen andalús”, en referència a l'expresident de la Generalitat José Montilla.

També partidari de la candidatura de Pedro Sánchez, el diputat Odón Elorza, ha qualificat de “greu error” les declaracions de l'expresident sobre Catalunya.