El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha recordat aquest divendres que el Tribunal Constitucional va anul·lar el referèndum per il·legal i ha insistit a perseguir la compra d'urnes a Catalunya si veu delicte. A més, ha recordat que els tribunals tenen "l'última paraula" i que les sentències han de complir-se "com més aviat millor".

En relació amb el pronunciament del Tribunal Constitucional en què es va dictar que la consulta independentista era il·legal, José Manuel Maza ha reiterat que "totes les actuacions" que es duguin a terme per "proveir de mitjans aquesta consulta" seran perseguides per la Fiscalia.

En aquest sentit, José Manuel Maza ja va manifestar aquest dimecres que el ministeri públic perseguirà penalment la compra d'urnes tant si es fa públicament com si és de manera encoberta, perquè segons el seu parer constituiria un delicte de malversació.

"La Fiscalia estarà atenta i en cas que consideri que aquestes actuacions són delictives, interposarà pels mitjans previstos en la llei les accions oportunes per intentar aconseguir-ho", ha afegit el fiscal.

José Manuel Maza s'ha expressat així en declaracions als periodistes abans de participar en el curs "Pacte d'Estat per a la Justícia" en els cursos d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid que se celebren a San Lorenzo d'El Escorial.

D'altra banda, preguntat per si el Tribunal Constitucional executarà sentències si es produeix la consulta independentista l'1-O, el magistrat ha assenyalat que "hi ha causes obertes" i que "el tribunal ha fet pronunciaments" per la consulta del 9-N del 2014 i que, per tant, des de la Fiscalia creuen que "hi haurà pronunciaments" perquè "els tribunals són els que tenen l'última paraula".

Amb tot, José Manuel Maza ha assenyalat que encara que la Justícia a Espanya és "lenta", en la majoria de casos acaba "produint-se" i que, d'aquesta manera, l'"important" és que les penes quan procedeixen "es compleixin" i que es compleixin "com més aviat millor".