El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ajornat la decisió del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, de rellevar els dos membres de la carrera que fins ara estaven assignats a la instrucció del denominat cas del 3 per cent, en el qual s'investiguen presumptes comissions il·legals de CDC a Catalunya. Davant del Consell Fiscal, ha assenyalat que necessita més informació abans de ratificar aquest canvi.

D'altra banda, el Consell Fiscal celebrat aquest dijous ha rebutjat concedir l'empara sol·licitat precisament pels fiscals del 3 per cent -José Grinda i Fernando Bermejo- més un tercer, Juan José Rosa, després de ser acusats de coaccions per un investigat en el cas Emperador, que va denunciar ser pressionat per declarar en contra dels Pujol.

El Consell Fiscal, que és un òrgan de caràcter consultiu, justifica aquesta decisió de no emparar-los en una qüestió tècnica per la situació de la tramitació en la qual es troba la denúncia, que va ser cursada a la Fiscalia de Catalunya pel mateix Moix i ja s'està investigant. El Consell Fiscal prefereix no interferir en aquest procés d'investigació disciplinària interna.

Ambdues decisions van ser comunicades al terme del Consell Fiscal pels vocals en el Consell Cristina Dexeus -de la Fiscalia de Barcelona i que ha parlat per compte dels fiscals de la majoritària i conservadora Associació de Fiscals (AF)- i Eduardo Esteban, fiscal en la Fiscalia davant del Tribunal Constitucional i un dels tres vocals que representen a la Unió Progressista de Fiscals (UPF) en aquest òrgan.

Divisió en el ministeri públic

La reunió, que ha començat a les 9.30 hores d'aquest dijous, s'ha prolongat durant gairebé cinc hores. S'ha tractat d'un Consell convuls i que ha acabat en un torn de precs i preguntes en què els tres vocals elegits per la UPF han demanat que Moix sigui substituït en Anticorrupció. La resta de membres d'aquest òrgan, que són nou en total, ha votat en contra d'aquesta proposta.

Pel que fa referència als fiscals del 3 per cent, Esteban ha explicat als nombrosos periodistes que seguien la reunió del Consell Fiscal que de moment seguiran al seu lloc després de posposar-se per Maza la decisió de rellevar-los "en espera de més informació" que s'ha sol·licitat tant a Moix com als afectats.

La proposta de Moix era substituir-los per uns altres dos fiscals del departament Anticorrupció que tenen els seus despatxos a Barcelona, Fernando Maldonado -que porta també els casos Caixa Catalunya i ITV- i Teresa Duerto. Aquesta última és la que va substituir al seu dia Bermejo quan aquest va ser traslladat a la seu de la Fiscalia a Madrid.

Segons les fonts consultades per Europa Press, la decisió de Moix estaria dirigida a evitar que aquests fiscals invoquin l'article 27 de l'Estatut del Ministeri Fiscal per estar en desacord amb alguna directriu del seu superior en el marc de la investigació judicial per aquest assumpte. Segons l'explicació oficial, tanmateix, la substitució persegueix "que els fiscals delegats de l'Anticorrupció assumeixin els casos del seu territori i els de la Fiscalia especial puguin ocupar-se dels assumptes de Madrid".

Les discrepàncies entre els dos fiscals substituïts i el seu cap es trobarien al paper que l'acusació pública ha d'atribuir en aquest assumpte a l'exconseller de Justícia i exsecretari de Govern, Germà Gordó, que segons els fiscals que fins ara han portat aquesta investigació era "l'aconseguidor o el recaptador" de presumptes comissions il·legals pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obres públiques.

El canvi, segons va anunciar la mateixa Fiscalia General de l'Estat en un comunicat oficial "no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut la Fiscalia en cada un dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències". La decisió final de Maza, que ha de ratificar aquesta actitud del seu fiscal en cap Anticorrupció, queda ara pendent de la informació addicional sol·licitada.

Suport a anticorrupció

Al terme de la reunió, el Consell Fiscal ha emès un comunicat en el qual "com a òrgan de representació democràtica de la Carrera Fiscal" transmet a l'opinió pública que "la lluita contra la corrupció és una necessitat i una exigència de la societat espanyola que involucra sens dubte tots els professionals" que integren "amb orgull el Ministeri Fiscal espanyol".

"Tots els components de la Fiscalia Anticorrupció desenvolupen un treball difícil i necessari per donar compliment als principis constitucionals de legalitat i imparcialitat, per sobre de les lluites partidistes i al marge d'unes pressions dirigides amb qualsevol finalitat per condicionar la seva actuació -afegeix la nota-. El Consell Fiscal reconeix la tasca dels integrants de la Fiscalia Anticorrupció, encoratja el seu feina i reclama per a ells respecte i que es garanteixin les millors condicions per desenvolupar amb eficàcia la seva funció".