El procés es passeja per Madrid de la mà del delegat del govern, Ferran Mascarell, nomenat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per bastir ponts de “diàleg i raons entre Catalunya i Espanya". Arribat fa dos mesos i escaig a la capital, Mascarell ha participat aquest matí en un esmorzar al Fòrum d’Europa, on ha citat les causes que haurien portat als catalans a caure en un “cisma polític i emocional que molt pocs van entendre”, després que el Tribunal Constitucional va tombar l’any 2006 un Estatut “que suposava un projecte i anhel reformador”.

El representant de la Generalitat ha mantingut un to pausat i cordial en tot moment davant l'atenta mirada dels assistents. Això no li ha dificultat afirmar que és “la baixa qualitat de l’Estat i les institucions” allò que ha aprofundit el malestar i les dificultats de relació entre Madrid i Barcelona. “És un problema de tots”, ha explicat, tot citant Luis Garicano i Daniel Innerarity entre altres pensadors “no independentistes”, amb els seus posicionaments on detectaven els dèficits de l’Estat: “La corrupció i el clientelisme” o la renúncia a “ser un país del nord i dels punters d’Europa”, ha dit.

Precisament, el delegat ha volgut exposar el clima que es respira a Catalunya, en relació amb la política aplicada per l’Estat. “Ens sorprèn que un antic president digui que el problema es pot resoldre tornant a l’Estatut, com ens sorprèn el paternalisme quan es parla de ‘crisi de convivència’, la judicialització de la vida política, el Consell de Ministres de cada divendres, i ens sorprèn que vulguin resoldre el fet sense el mètode democràtic”, ha exposat davant dels ambaixadors, polítics i periodistes assistents a l’hotel Ritz.

“Tenim al davant un repte col·lectiu. Un deure que ens aproximi sense retrets”, ha indicat a aquests efectes. Segons el delegat, existeix un “dèficit crònic d’acomodació” a Espanya, que caldria resoldre a través d’una defensa “radical de la democràcia” i no a “paripés” i “gesticulacions”. El català s'ha confessat com a independentista, defensor del referèndum, "una solució pactada", motiu pel qual ha insinuat que contemplava en Podemos una via per connectar l’Estat amb les demandes catalanes. “Què vol que li digui que no sàpiga ja?”, ha respost al periodista que conduïa l’acte quan li preguntava quina en seria la via.

Constitució i inversions

Preguntat sobre l’Estat de les finances catalanes i l’economia, Mascarell ha desmentit que hagi disminuït la inversió en els darrers anys, o s’hagi produït deslocalització d’empreses. “Va aparèixer en un diari econòmic important que Catalunya és la quarta regió d’Europa en inversions estrangeres”, s'ha defensat el delegat. A aquests efectes, ha indicat que la caiguda de la consideració del rating “no és més que una expressió més del tràgic mal finançament a què ha estat sotmesa Catalunya en els darrers anys i la impossibilitat de finançar correctament l’economia”.

Davant la crema simulada de la Constitució espanyola per la periodista Empar Moliner, fa uns dies, en una intervenció humorística a TV3, Mascarell ha dit que “no li agradaria” que això hagués passat amb la Senyera, alhora que tampoc amb la Carta Magna, i n'ha reprovat el fet. Ara bé, ha fet una defensa del significat del gest. “Pobresa energètica no hi cap en una Constitució” és, segons el delegat, allò que Moliner volia defensar.

Cordialitat al Ritz

El Secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, ha començat l’esmorzar explicant les diferències ideològiques que separaven ell i Mascarell, malgrat les sintonies intel·lectuals que mantenien. El delegat de la Generalitat ha aclarit que és “un federalista que ara mateix votaria independència”. Precisament, algú li ha preguntat com Artur Mas “l’havia seduït” per fer-se independentista. “El primer polític que va reconèixer la magnitud de la tragèdia va ser el president Mas”, ha defensat.

El delegat ha volgut desmitificar una sèrie de "tòpics", com ha dit, per trencar el gel, com ara que els catalans “no tenen dificultats amb el castellà”, o que “saben diferenciar molt bé els dèficits de l’Estat amb els d’Espanya”. Mascarell ha titllat de “bona gent” els ciutadans que representa, i ha aclarit que actuen “per raons de convenciment”, sobretot en les “mobilitzacions democràtiques i pacífiques” independentistes que han tingut lloc des del 2010.