El Govern ha denunciat la utilització de Catalunya per part de la política espanyola, especialment des del Partit Popular. El delegat de l'executiu a Madrid, Ferran Mascarell, ha acusat aquest dimecres el govern espanyol d'utilitzar el procés sobiranista per tapar els presumptes casos de corrupció del PP i per no afrontar una reforma inclusiva i moderna de l'Estat. Així ho ha explicat en una entrevista en TV3, on també s'ha mostrat especialment crític amb el discurs de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, en l'acte en homenatge al 2 de maig.

"Cifuentes va dir 'menys corrupció, el nostre gran problema és Catalunya'. Catalunya és el mecanisme que els serveix per no fer política espanyola", ha explicat Mascarell, que ha assenyalat al caràcter immobilista tant del PP com del PSOE. Malgrat aquesta afirmació, Mascarell ha matisat que sí que aprecia posicions diverses al si dels socialistes respecte al procés.

El govern espanyol ha fracassat

Segons Mascarell, els populars i el govern espanyol han fracassat en els seus múltiples intents per apaivagar la veu de la diplomàcia catalana. "El tema català és present al món diplomàtic internacional", ha exposat l'exconseller de Cultura. És més, ha assegurat que des de l'executiu espanyol no hi ha cap proposta per a Catalunya, una absència que se suma a la falta de diàleg entre els governs català i espanyol. "No hi ha res en l'horitzó que vagi en aquesta direcció. El més avançat que sona és l'Estatut de 2006".

Crítica al PNB

Sobre el possible suport del PNB al Govern per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat, Mascarell creu que s'ha construït "una idea d'Espanya que ha de veure amb l'eix Bilbao, Madrid, Sevilla". El delegat del Govern a Madrid ha lamentat que Espanya s'hagi construït "molt tancada i excloent" on es prioritzen les rendes fiscals als "anhels de la gent".