L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs, encausats per l'organització del procés participatiu del 9-N, han retret a la CUP un "excés de gesticulació" en la desobediència a l'Estat.

En una trobada organitzada pel Punt Avui que s'emet aquest dimarts al vespre a Punt Avui TV, els tres investigats fan una crida a la unitat de l'independentisme per evitar "autogols improductius" com posar en qüestió el paper dels Mossos.

El president del PDECAT ha criticat les desobediències puntuals dels cupaires i ha demanat exercir una "confrontació intel·ligent" contra l'Estat, que és l'autèntic "adversari". A més, els tres exresponsables del Govern han rebutjat desobeir si les conseqüències recauen sobre les "espatlles" dels funcionaris públics, ja que això seria un "acte de covardia", en paraules d'Homs.

Des del Museu d'Història de Catalunya, els tres investigats pel 9-N que continuen actius en política han repassat les conseqüències judicials derivades de l'organització del procés participatiu quan es compleix el segon aniversari de la seva celebració. Han destacat la rellevància d'aquell acte, que "no va ser una desobediència, sinó un acte d'afirmació nacional i d'obediència al poble de Catalunya", en opinió de Mas. "No era el nostre objectiu desobeir per desobeir, que és un recurs bastant infantil", ha afegit.

El màxim responsable del Partit Demòcrata Europeu Català s'ha mostrat partidari de comparèixer davant la justícia perquè no és "cap delicte ni cap cosa dolenta treballar a favor de la llibertat d'un país". En aquesta línia, Mas ha criticat les desobediències puntuals de la CUP i un "excés de gesticulació" en aquesta matèria.

A parer seu, l'alcaldessa cupaire de Berga, Montse Venturós, ha exercit una "falsa desobediència", ja que, malgrat que es va negar dues vegades a declarar, ho ha acabat fent. "Hi acabes anant, exactament igual que nosaltres", ha etzibat. L'exconsellera Rigau ha afegit: "Simplement t'hi porten", en referència a la detenció de Venturós per part dels Mossos d'Esquadra en compliment d'una ordre judicial.

Mas, Rigau i Homs han coincidit a censurar que es generin "controvèrsies" al voltant del paper dels Mossos, que "formen part del projecte", segons ha apuntat Homs. "És un autogol en tota regla, en porteria catalana, i improductiu. A Madrid es freguen les mans amb estratègies que no porten enlloc més que a enfortir les posicions de l'Estat, que acaba satisfet per les baralles provocades per gent d'aquí mateix", ha destacat l'expresident de la Generalitat.

Així, els tres exconvergents han fet una crida a mantenir la unitat dels independentistes a fi de donar una resposta "intel·ligent" als embats de l'Estat. "El nostre adversari real és l'Estat", ha insistit Mas tot defugint "controvèrsies improductives" amb la CUP.

Per la seva part, el cap de files del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha assegurat que "mai" desobeirà si això implica carregar les possibles conseqüències sobre "les espatlles" dels funcionaris públics. Altrament, seria "un acte de covardia", ha apuntat. "Estic a favor de totes aquelles desobediències que només afectin les persones que les practiquen", ha argumentat.

D'altra banda, la diputada de Junts pel Sí ha assenyalat que els "minoritaris" de la cambra –en referència a la CUP– no poden marcar el "model de societat" de l'eventual nou Estat. Pel president del Partit Demòcrata, l'endemà de la independència la prioritat ha de ser definir el model de país però fins aleshores, la independència. Mas ha afegit que no vol una Catalunya independent "instal·lada en el concepte de la desobediència" sinó que la gent "obeeixi" les lleis emanades del Parlament.