“És un honor gran ser processat per aquests suposats delictes, per haver escoltat la gent. Si ens trobéssim en les mateixes condicions, tornaríem a fer exactament el mateix”. Amb aquestes paraules ha respost l’expresident Artur Mas a la petició de la Fiscalia d’una inhabilitació de nou anys i mig per la seva participació en el 9-N. El president ha aprofitat el judici al voltant d'aquella consulta per reclamar als sobiranistes "coratge" i als demòcrates que lluitin per una democràcia de qualitat.

"Això és un avís a navegants. El coratge no són discursos abrandats ni tuits ocurrents. El coratge és transformar en decisions polítiques allò que la gent demana al carrer i a les urnes. I a aquest país en els propers temps li caldran altes dosis de coratge real", ha advertit.

Al costat de l'expresident han comparegut a la seu del PDC l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau per a les quals la Fiscalia ha demanat 7 anys i vuit mesos d’inhabilitació i que s'han expressat en termes molt similars. Des de la primera fila seguia la compareixença l'exconseller Francesc Homs, el procés contra el qual per aquest tema se segueix al Tribunal Suprem.

Soraya, ministra de Franco

Mas ha titllat d’“aquelarre judicial” el procés obert al voltant del 9-N, que ha descrit com una “cadena de despropòsits”. L’expresident ha destacat que el fiscal ha demanat la pena màxima –“pel broc gros, és el màxim que preveu el codi penal pels suposats delictes que se'ns acusa”, ha subratllat– i ha denunciat que hi ha determinats cercles a Madrid on la democràcia i la separació de poders provoca "urticària".

En concret s’ha referit a la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i les seves declaracions d’avui mateix en el sentit que qui incompleix la llei ha de rebre la pena corresponent. “Això ho hauria pogut dir un ministre de Franco. Ignoren la separació de poders”, ha denunciat, tot assegurant que un governant mai pot dir públicament que s'ha incomplert la llei si no hi ha sentència ferma.

Subscriu plenament Puigdemont

Davant el procés obert per haver posat les urnes, l'expresident ha fet una crida als demòcrates a defensar una democràcia de qualitat, més enllà de les seves opinions en relació a la independència de Catalunya. "Més enllà d'això hi ha un concepte que és la democràcia de tots. I ens toca a tots defensar-la amb energia i fermesa. I muntar un judici com aquest és una farsa, una coacció a l'expressió democràtica, i a tots ens pertoca amb fermes i convicció defensar la qualitat democràtica a aquest país", ha subratllat.

En ser preguntat, ha assegurat que subscriu “plenament” la proposta de referèndum que va plantejar la setmana passada el president, Carles Puigdemont, al Parlament. “No ens quedarem quiets i no ens tombaran”, ha advertit. “Voldrien que ens fem fonedís, que abaixem el cap, i nosaltres no ens aturarem”, ha reblat. 

Ortega ha pres la paraula per subratllar que no té “cap consciència d’haver comès cap delicte” perquè “en un Estat democràtic donar la veu al poble és un acte de responsabilitat”, mentre que Rigau ha recordat que fa 45 anys que exerceix com a servidora pública i s’ha preguntat: “M’estan dient que a partir d’ara no sóc digna d’ocupar una responsabilitat pública?”.

L'expresident ha assegurat que estan molt tranquils i que disposen de molts arguments per defensar-se. Amb tot, l'exconsellera Rigau ha retret que no se'ls ha admès com a prova l'informe dels fiscals de sala del TSJC contrari a obrir el procés del 9-N.