"Una secessió és una amputació terrible i dolorosa", va assegurar aquest cap de setmana el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el congrés del PP. Com a resposta a les paraules de Rajoy, aquest dilluns, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha definit la independència de Catalunya com una "emancipació dolça i alliberadora".

Les paraules de l'expresident han tingut lloc en el col·loqui "Les urnes a judici" celebrat en el Ateneu Barcelonès una setmana després de l'inici del judici contra Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N. En el debat també hi ha participat, entre d'altres, el líder del PDeCat en el Congrés, Francesc Homs, que serà jutjat el 27 de febrer pel Tribunal Suprem (TS) pel mateix procés participatiu.

En referència al judici celebrat la setmana passada, Mas ha assegurat que aquest no hauria de posar traves al referèndum sobre la independència, anunciat per la Generalitat per al setembre d'aquest any. Segons defensa Mas, el judici envia un clar missatge a Catalunya -"Qui desafia a l'Estat la paga"- però aquest no ha de frenar el procés sobiranista mentre hi hagi una majoria social que el defensi. Per a això, Mas ha recomanat tenir una convicció forta, un objectiu clar i jugar la partida per "guanyar".

"Només el fet de votar la independència clara i massiva ja és guanyar. Si a més guanya el 'sí', la festa serà gran", ha dit amb referència al referèndum. Malgrat les paraules d'optimisme, l'expresident ha aprofitat l'ocasió per carregar contra la CUP – a qui no ha citat explícitament-, assegurant que hi ha una "petita malaltia" entre els partidaris de la independència, ja que, en lloc de mostrar unitat, alguns sectors qüestionen la fermesa de les conviccions independentistes d'altres grups. La setmana passada els anticapitalistes van qüestionar l'estratègia de defensa de Mas per considerar que l'expresident hauria d'haver admès que va desobeir "una norma injusta" en comptes d'assegurar, com així va fer, que no va incomplir cap llei.

L'expresident, per la seva part, ha tingut al·lusions iròniques al judici de la setmana passada, assegurant que "va ser molt gratificant, un espectacle sense pagar entrada". Mas ha assenyalat que, tal com ha demostrat el judici contra la seva persona, l'Estat presentarà batalla per dirimir el procés. Davant d'això, Catalunya només tindrà dues armes: la unitat dels sobiranistes i la capacitat de tenir una "mobilització sostinguda" en defensa del projecte independentista.