"El nostre objectiu és forçar el govern espanyol a seure's a la taula i dialogar". Amb aquestes paraules, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha insistit altra vegada a provar de pactar amb l'Estat espanyol la celebració d'un referèndum. Ho ha fet al setmanari francès L'Obs, on també ha carregat contra els de Mariano Rajoy per "estendre'ns les mans al mateix temps que ens porta als tribunals".

Mas ha recordat que la ciutadania va donar majoria absoluta a l'independentisme al Parlament el 2015 i que, precisament per això, l'objectiu continua ser consultar als catalans sobre el futur de Catalunya. En cas que Rajoy s'avingui a parlar, l'expresident subratlla que es podria parlar de la data i les condicions en què convocar el referèndum, tot i que s'ha lamentat que "la resposta que ens donen sempre és que no hi ha res a discutir sobre aquest tema".

Una vegada s'hagi celebrat el referèndum, i sempre en cas que guanyi, el Govern posarà el focus en negociar amb Madrid i Brussel·les, segons ha explicat Mas. "Si som demòcrates, hem d'acceptar els resultats", ha posat damunt la taula.

Tensió

Per evitar que hi hagi "greus tensions amb Madrid", Mas té clar que el que s'ha de fer és parlar amb l'altra part perquè, si no és així, "és probable que hi hagi una reacció al carrer" i, això, subratlla, "seria un mal resultat per a tothom".

Tanmateix, però, l'expresident s'ha mostrat quasi convençut que Madrid provarà d'aturar per totes les vies la celebració del referèndum, però ha assegurat que, igual que el 9-N del 2014, Catalunya consultarà la seva ciutadania, tot i que ha assenyalat que "el govern central serà més prudent que llavors".

Ara bé. Mas ha tornat a posar de relleu que un referèndum és una manera de donar veu als que estan a favor de la independència i també als que no ho estan i, a més, "permet mesurar forces democràticament a les urnes", motiu pel qual "no és un problema, sinó una solució".

Mas continuarà estant a la "segons línia" ajudant en tot el que pugui en l'organització del referèndum i així ho ha volgut fer saber al mitjà francès citat. Encara hi ha feina a fer i,de moment, "cal treballar per ampliar la base electoral".