L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha apostat per negociar "amb Madrid i Brussel·les" si l'opció independentista guanya el referèndum de l'1 d'octubre. Un referèndum que Mas ha donat per fet que es farà. Aquest ha sigut el missatge que l'expresident ha llençat aquest dimarts des de Berlín en una conferència organitzada per l'ANC d'Alemanya i acompanyat de l'escriptor alemany Michael Ebmeyer.

"No volem perjudicar Espanaya", ha assegurat l'expresident, que ha assegurat que aposta per negociar amb Madrid sobre diversos punts clau de la separació. Mas creu que Catalunya hauria d'assumir la part del deute que li pertany, i s'ha mostrat disposat a "assegurar durant uns quants anys" les transferències de diners que ajuden al finançament d'algunes parts d'Espanya. "No cal tancar l'aixeta de cop", ha afirmat. 

"El referèndum es farà"

L'expresident ha defensat des de la capital alemanya que el procés català no és "ni un pecat ni un cop d'estat", i ha afirmat que el proper 1 d'octubre es votarà i que serà "la culminació d’un procés estrictament democràtic”. Mas ha assegurat que a Espanya "les coses sempre s'havien resolt a base de bufetades", però ha defensat que ara "es resoldrà a través de votacions". "No hem trencat ni un vidre ni hem agredit a ningú", ha reivindicat. 

A més, l'expresident ha assegurat que "convé" a totes dues parts que s'acabi celebrant el referèndum perquè sinó "la pregunta serà com resolem el conflicte". En aquest sentit, Mas també ha advertit que si el govern de Mariano Rajoy impedeix el referèndum "se li girarà en contra". Per Mas, "un estat democràtic té límits". 

A preguntes dels assistents a la conferència, fetes tant en català o castellà com en alemany, l'expresident ha assegurat que es garantiran les pensions, que el que farà vinculant el referèndum serà la participació i que no aposta per una federació amb Espanya després d'aconseguir la independència. També ha revindicat el paper internacional que ha agafat el cas català i ha defensat que les grans cancelleries encara no s'han pronunciat sobre el procés perquè "no saben si arribarem fins al final ni si tindrem majoria". "No estem en aquest punt", ha assegurat.