El president del Partit Demòcrata i expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha ironitzat sobre la querella presentada contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, per haver iniciat els tràmits per a la compra de les urnes del referèndum. Mas ha dit que ''l'Estat haurà de començar a fitxar nous fiscals'' i ha afegit que ''no tindran prou fiscals per tantes querelles''.

Mas s'ha referit a l'Estat com a ''intolerant'', ''que no li agrada el vot de la gent'', que ''no entén el fet català'' i que ''no entén les aspiracions d'autogovern i llibertat'' del poble català. Per tots aquests motius, Mas creu que l'Estat ho vol ''amputar'' tot. El president del PDeCAT ha fet també una crida a tothom a votar al referèndum, argumentant que es guanyarà en democràcia, amb economia i amb polítiques socials. Ho ha dit durant l'assemblea del Partit Demòcrata a la vegueria de l'Alt Pirineu, que s'ha celebrat a la Pobla de Segur. 

Per la seva banda, la coordinadora general, Marta Pascal, que l'ha acompanyat en aquest acte al Pallars Jussà, ha dit que s'ha constatat un cop més la ''fòbia'' que té el govern espanyol amb les urnes i ha afegit que aquesta fòbia es converteix en ''amor absolut que la gent pugui expressar-se i a la democràcia''. Pascal també ha encoratjat la militància a defensar les seves idees tot i els "atacs" que arriben del govern espanyol i ha afegit que són conscients que les institucions judicials intenten ''minar la moral de la gent''.