Plana per Madrid el mantra silenciós que només entre el Partit Popular i el PSOE es podrà donar una sortida al procés sobiranista. Mariano Rajoy apel·la al PSOE perquè aporti solucions per pal·liar el conflicte amb Catalunya. Soraya Sáenz de Santamaría diu que "l'error" de l'Estatut va ser no coordinar-se entre ells, ara que Moncloa necessita aliats per impedir que es posin les urnes. Ferraz no descarta que s'apliqui "l'imperi de la legalitat", però l'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, reivindica que el TC no pot resoldre "problemes d'aquesta índole". Tothom assenyala de forma velada un pacte d'Estat amb objectius diferenciats, i al seu torn, l'expresident Artur Mas inclús el reivindica perquè es pugui celebrar un referèndum. Però tot seguit reconeix que ni el PSOE del ribot ni el PP que va carregar contra l'Estatut han canviat.

"No hi ha hagut canvis entre PP i PSOE, l'enrocament és total i ho lamento profundament. L'única escletxa era el gir que va fer Pedro Sánchez, que va entendre que calia fer alguna cosa més, i se'l van carregar. Què ha canviat? Res. L'única cosa que ha canviat és la societat catalana, perquè una majoria del Parlament està apostant per l'independentisme", ha dit Mas en un esmorzar informatiu organitzat per la revista Vanity Fair a Madrid, preguntat per El Nacional sobre si veia viable el pacte al qual feia referència minuts abans, després d'haver estat crític amb ells la nit anterior, en la conferència amb l'exministre José Manuel García-Margallo

Mas ha canviat l'Ateneu de Madrid pel barri luxós de Chamberí, però el seu discurs no s'ha mogut ni una mica a l'hora d'afirmar que la Constitució segueix vigent en la legalitat, però no així "en la legitimitat". L'argument de Pérez de los Cobos –sobre els límits de la llei– serveix a l'expresident per afirmar que això "assenyala" el camí a l'executiu de Rajoy, amb qui, tanmateix, veu les vies volades del diàleg. "Qui és el receptor és el govern espanyol i els partits d'àmbit estatal. Les estructures de poder de l'Estat, que poden curtcircuitar-ho. Prenguin nota", ha reblat sobre el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, qui també s'hauria posicionat en aquest sentit.  

Tampoc és inamovible el referèndum, després que la Generalitat l'hagi promès a molt estirar a finals d'any, per bé que el TC el pot arribar a suspendre. "Catalunya té dues opcions: aturar-se o avançar. Vostès què farien amb una majoria al darrere?", ha assegurat Mas. Així i tot, ha tornat a reivindicar una tercera via pactada, si és que algú la té. "Es parla molt de terceres vies, però ningú no concreta res", ha dit. Aquesta s'hauria d'incloure en el referèndum, i podria venir a proposta d'una entesa dels partits espanyols, ara que Podemos també és un actor al Congrés. 

Enmig del previsible xoc de trens, l'expresident assumeix que la victòria del "no" no suposaria la fi del procés sobiranista. "Si es perd, es perd. No és un resultat immutable, és evident, les coses canvien, evolucionen", ha dit. Però l'advertència és que les sentències recents d'inhabilitació pel 9-N, i la que es preveu per a l'exconseller Francesc Homs, aquesta setmana, tampoc minven la voluntat de construir un Estat propi. "Les condemnes ajuden més al procés sobiranista que al projecte unionista. Gent que està contra la independència de Catalunya no entén que el recurs siguin els tribunals", ha avisat a la maquinària de l'Estat.