Francesc Homs ha arribat pocs minuts abans de les 11 hores al Tribunal Suprem i ha entrat sol. Ha arribat acompanyat de tota la comitiva amb l'expresident Artur Mas, la portaveu del Govern Neus Munté i l'exconsellera Irene Rigau, també imputada pel 9-N.

Cap bandera, ni senyera ni estelada ha flanquejat Homs en arribar, a diferència de quan va declarar a Barcelona. Tampoc hi ha hagut ni benvinguda ni escridassada, perquè, més enllà de la premsa, ningú esperava l'exconseller de la Presidència. Homs, però, ha arribat caminant i acompanyat de representants del Govern i de les entitats sobiranistes que l'han encoratjat amb un aplaudiment mentre entrava al Tribunal Suprem i mentre Rigau li feia un petó a la galta.

Dins l'esperaven els dos advocats de l'equip de la defensa. Ha entrat a la sala de vistes a les 11.11 hores i es preveu que la declaració duri entre una hora i una hora i mitja.

I a les portes de l'alt tribunal, Artur Mas ha dit: "Que Francesc Homs hagi de venir a declarar pel 9-N és insòlit i impropi" perquè "va ser plenament democràtic i pacífic". 

Mas s'ha lamentat que "ens han portat als tribunals per escoltar la gent" i ha subratllat que "aquí no només està en joc la independència de Catalunya", sinó també "la democràcia i la justícia".

Mentre Homs era dins esperant entrar a la sala de declaracions, fora, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha manifestat tot el seu suport a Francesc Homs, que "tristament ha de declarar per haver contribuït a la democràcia i a donar veu als ciutadans" i ha volgut deixar clar que "el que passa aquí interpel·la tots els demòcrates, no només els sobiranistes".          

              

"Són estúpids, la veu del poble és imparable"

Joan Tardà i el senador Santi Vidal d'ERC ha acompanyat Homs fins a la porta, també. Tardà ha estat contundent:  "Són estúpids, la veu del poble és imparable". El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha dit a la porta del Suprem que "el republicanisme català està aquí per donar suport al diputat Homs, a més de no tenir sentit, deixa en molt mal lloc aquesta democràcia low cost".  

Tardà ha carregat contra la situació assegurant que "són estúpids" perquè "la veu del poble és imparable" i ha emplaçat la ciutadania espanyola a "rebel·lar-se davant de tanta estupidesa".

El secretari tercer del Congrés i diputat d'En Comú Podem, Marcelo Expósito, ha posat de manifest que "hem vingut a mostrar inequívocament el nostre suport, un espectacle absurd de com un representant de Catalunya ha vingut per declarar. El conflicte Catalunya-Espanya és també part d'una crisi de règim que ha de ser resolta per via política. És important mostrar la unitat de totes les forces sobiranistes catalanes".

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha dit a les portes del Congrés que "el diàleg no hauria de ser perseguit judicialment, pel diàleg, Ibarretxe i López van estar a la banqueta per parlar amb els abertzales. El que passa a Catalunya és un problema polític i no s'arregla als jutjats".

L'ANC i Òmnium, suport total a Homs

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també han fet declaracions a les portes del Suprem.

Jordi Sànchez: "Després d'una mobilització, estem aquí per donar suport el conseller del Govern català per facilitar les urnes, estem decidits que el conflicte es resolgui democràticament, és l'única resolució que esperem".

Jordi Cuixart: "El referèndum té el suport de més del 80 per cent de la societat catalana, s'està qüestionant les institucions catalanes, són uns tribunals deslegitimats sense cap tipus d'independència".