L'expresident Artur Mas ha pronosticat avui que hi haurà negociació entre el Govern i l'Estat sobre el procés independentista, però que serà "al final" i dependrà de les "forces de què disposin les formacions sobiranistes". Mas ha fet aquest pronòstic en el marc d'un dels Dinars que organitza la Cambra de Barcelona, i davant d'un auditori eminentment econòmic que l'ha interrogat sobre el pols amb l'Estat i sobre el seu paper en les properes eleccions.

L'excap de l'Executiu català ha fet un esbós de la situació que s'ha de produir en el propers mesos, on ha volgut subratllar diferents puntualitzacions, per tranquil·litzar l'auditori. En primer lloc ha assegurat que "les institucions catalanes no forçaran situacions d'inseguretat jurídica, personal o empresarial". "Si es fes així, seria un error estratègic i un tret al peu del món sobiranista. Si algú té la temptació que s'hi jugui, el meu partit ho impedirà", ha garantit.

Conseqüències inassumibles

En segon lloc, ha deixat clar que la negociació arribarà "quan Catalunya hagi acumulat força suficient social i política per arribar a constituir el seu propi Estat". "La negociació arribarà sí o sí, perquè aleshores estarem parlant d'economia, i les conseqüències d'un no-acord no són assumibles ni per a Espanya ni per a la UE, ni per a Catalunya", ha advertit.

En aquest punt ha recordat que sense Catalunya el deute d'Espanya representarà més del 125% del PIB, la qual cosa comportaria una pressió insostenible sobre la zona Euro.

"Hi haurà negociació, no serà al començament, serà al final, i dependrà molt i molt de l'acumulació de forces que sàpiga aconseguir el sobiranisme català", ha insistit.

Desconnexió

Prèviament, l'expresident ha dibuixat el panorama que es perfilarà els propers mesos a la política catalana a partir de l'aprovació de la llei de desconnexió. "Serà immediatament recorregut pel govern espanyol i suspès pel TC. No trigaran ni 24 hores a recórrer i suspendre i, si s'ha de reunir diumenge, ho faran", ha pronosticat.

A partir d'aquí, ha admès que "es produirà un conflicte no menor de legitimitats i legalitats, és millor que tothom ho sàpiga, perquè negar-ho seria perdre el temps".

El conflicte continuarà, segons l'exposició de Mas, en el moment en què el president, Carles Puigdemont, convoqui el referèndum, quan les institucions catalanes faran tot el possible perquè se celebri i des de l'Estat tot el possible per evitar-ho. "Seguiran usant la via judicial, com fins ara, intimidant, pressionant a nivell mediàtic i a nivell internacional i europeu", ha augurat.

Mobilització al carrer permanent

Davant les cartes que jugarà l'Estat, ha pronosticat que Catalunya jugarà amb la mobilització al carrer, pacífica, però no puntual d'un dia, sinó més permanent. "Molta gent al carrer i més d'un dia. Aquesta carta es jugarà a fons", ha assegurat.

En el diagnòstic de Mas no ha faltat també el reconeixement de riscos que podrien aturar tot aquest procés com la falta de cohesió interna de les forces sobiranistes; que l'Estat accepti una negociació sobre el referèndum, la qual cosa posaria damunt la taula, data, pregunta i condicions, tal com va admetre Puigdemont a Madrid; o bé que es faci una oferta d'autogovern a Catalunya i l'Estat la sotmeti a votació. Les tres opcions serien altament improbables però possibles, segons Mas que, de fet, ha començat la seva intervenció assegurant que tot plegat quedarà aturat si no s'aproven els pressupostos.

En relació al referèndum que Puigdemont ha anunciat el setembre vinent, ha advertit que aquest cop no hi haurà un camí intermedi com el 9-N del 2014. "Aquest cop o és referèndum amb garanties o és conflicte amb l'Estat", ha subratllat.

En aquest sentit, ha advertit que el discurs de l'Estat sobre la voluntat de dialogar amb Catalunya només seria útil i no una paraula buida, si no hi ha condicions ni línies vermelles.

Repetir candidat o repetir JxSí

Abans de començar la intervenció, el mateix president de la Cambra, Miquel Valls, li ha demanat quines intencions tenia sobre la possibilitat de tornar-se a presentar a les eleccions. Mas ha volgut tirar pilotes fora, assegurant que la candidatura està encara lluny de decidir i que ara per ara hi ha un president de la Generalitat "que ho està fent molt bé".

"Temps hi haurà quan vinguin les convocatòries electorals perquè cada partit es defineixi. Fins i tot és possible escenaris electorals en què en lloc de candidatures clàssiques anem a candidatures més complexes. Ja ha passat aquí i encara és un tema que es pot arribar a contemplar", ha assegurat en referència a una reedició de JxSí.

En el torn de preguntes, l'expresident ha admès que en circumstàncies normals no s'hauria de tornar a presentar i que confia que les de l'any vinent ho siguin.