Enmig de l'exili de Carles Puigdemont a Brussel·les i l'ordre d'empresonament cautelar de vuit consellers, entre ells Oriol Junqueras, Madrid ha acollit un debat del Club Siglo XXI per reflexionar sobre el procés sobiranista, amb la participació de l'expresident Artur Mas, el líder del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, el d'En Comú Podem, Xavier Domènech, l'expresident José Montilla, el jurista Santiago Muñoz Machado i el catedràtic d'Economia Anton Costas, on Mas ha admès que s'estava repensant de manera oberta l'estratègia seguida per part de l'independentisme, tot i que ha instat el govern espanyol a actuar si el 21-D els partidaris de l'Estat propi revaliden la seva majoria.

"S’està fent una reflexió sobre el que ha passat, si hi va haver control dels temps i si hi ha prou majoria per fer els passos que s’han fet", ha dit Mas sobre l'avanç del full de ruta i la DUI. Arribats a aquest punt, l'expresident de la Generalitat ha instat Mariano Rajoy a actuar després de constatar que "cada cop que hi havia urnes" els partidaris de la independència sortien a votar 'sí' en una proporció de "3 a 4". "Si hi ha quasi dos milions que voten a favor de la independència cal una resposta política més enllà de posar a la presó representants del Govern", ha lamentat, afirmant que era "reduccionista" pensar que el procés era una idea de líders, ja que ho era de "base" i no de persones "sense estudis".

Davant d'aquest escenari, la metxa de la controvèrsia s'ha encès sobre el paper de l'Estatut en la puixança de l'independentisme. Albiol s'ha defensat dient que el "cop contra la societat catalana" no va ser tal, ja que posterior a la recollida de firmes, CiU i PP van pactar a la Diputació de Barcelona i els pressupostos catalans. El popular català ha situat en la crisi econòmica el conflicte, on Mas "va tirar pel dret" i ha denunciat que s'assegués amb Rajoy per demanar millores econòmiques quan Espanya "era a l'UCI". Ara bé, l'expresident s'hi ha tornat dient que no va exigir "ni un sol euro" perquè no es va parlar de la quota, sinó del pacte fiscal després de moltes reunions informals fora de la Moncloa.

Sobre la solució, Albiol també ha discrepat amb Montilla, ja que el primer apostava per repensar el model autonòmic, i el segon, per oferir una alternativa per a la majoria de la societat espanyola i catalana que passaria per la reforma federal –que no ha citat–. Això sí, l'exdirigent del PSC ha reconegut el greuge de l'Estatut i la necessitat de modificar la Constitució "per millorar el funcionament de les institucions". Ara bé, Montilla també ha parlat d'una divisió a la societat catalana, com a efecte del procés. Aquí ha afirmat que una part de la ciutadania “s’havia cregut” que Catalunya seria independent i ara calia explicar “quins errors de càlcul” ha fet l’independentisme començant per “parlar clar”.  

Domènech, però, ha recordat que Catalunya és avui en dia l'única comunitat que no té l’Estatut que van votar els ciutadans, i ha afirmat que mentre l’Estat no afronti que es troba davant una crisi territorial no trobarà la solució al conflicte. Segons el líder d'En Comú, les eleccions del 21-D serviran per pensar com resoldre reptes immediats com l'existència de presos i el 155, però també per construir escenaris “d’àmplies majories i consensos” que vagin més enllà dels fulls de ruta actuals, com ara amb el dret a decidir. En aquest marc ha apostat per elaborar una “llei de claredat” al Congrés dels Diputats, i ha retret al PP que no tingui cap altra proposta política que la intervenció de l'autogovern.