L'expresident del Govern Artur Mas ha viatjat aquest dimecres a Londres per pronunciar una conferència sobre el referèndum català. Mas ha aprofitat el viatge per denunciar la "repressió" i "intolerància" que l'estat espanyol està exercint sobre Catalunya. 

Ho ha dit en una roda de premsa que ha tingut lloc abans de començar l'acte, just el dia en què la Fiscalia ha citat a declarar els 712 alcaldes​ disposats a obrir locals públics el proper l'1 d'octubre i permetre el referèndum, i ha ordenat als Mossos que els detinguin si no hi van. 

Sobre aquest fet, l'expresident ha recomanat als alcaldes citats que prenguin una estratègia comuna per "fer pinya". Mas també ha demanat "no caure en l'estratègia de la por" i ha assegurat que el govern espanyol vol que es facin "passos enrere", però que ara "és el moment de fer passos endavant".

Conferència davant de parlamentaris

L'expresident ha pronunciat una conferència-col·loqui sobre la situació política que viu Catalunya a la Cambra dels Lords, a Londres, que duia per títol "The right of Catalonia to decide its future" ("El dret a Catalunya a decidir el seu futur"). 

En ella hi han assistit diversos parlamentaris britànics, entre ells Ian Duncan, el subsecretari d'Estat parlamentari per a Escòcia. Duncan forma part del partit conservador britànic i dona suport a la Secretaria d'Estat d'Escòcia sobre assumptes ministerials relacionats amb el territori i representa comitès i subcomissions del Gabinet.

Durant el seu discurs, l'expresident ha assegurat que el Govern segueix el mandat democràtic de la població i ha recordat que l'executiu ha intentat pactar el referèndum amb Madrid, sense èxit. En aquest sentit, ha assegurat que pels catalans és impossible canviar la Constitució perquè "som una minoria", dins d'Espanya, i ha lamentat que el PP "mai ha volgut modificar la Constitució". 

Mas també ha criticat l'ambigüitat de Colau davant l'obertura de locals pel referèndum. A més, ha assegurat que el Govern està compromès a declarar la independència si guanya el 'sí' amb el referèndum, però sempre "pacíficament".