Davant d’un auditori amb més de 1.800 persones, l’expresident de Catalunya Artur Mas, i l’exlehendakari Juan José Ibarretxe han defensat aquest dimecres el dret a decidir dels pobles basc i català. Tots dos han fet un al·legat al dret a l’expressió dels ciutadans per poder decidir el seu futur, i han carregat contra l’actitud de l’Estat en contra d’aquest dret.

Mas ha fet un repàs de com s’ha gestat el procés català i ha defensat que “no hem fet tot el que hem fet per a l'últim moment llençar la tovallola”. En aquest sentit, l’expresident ha assegurat que el procés català és un procés “que va començar a les urnes i acabarà a les urnes” i ha defensat el referèndum que el Govern ha promès celebrar abans del setembre d’aquest any. Mas ha volgut deixar clar que els catalans no actuen en la unilateralitat per voluntat de fer-ho, sinó que és “en legitima defensa”. 

L’expresident Mas també ha denunciat que l’Estat ha posat “murs” a les demandes dels catalans i que està “agredint”, a nivell competencial, amb una recentralització i la politització dels tribunals. Mas també ha fet un repàs de com s’ha desenvolupat el procés sobiranista i n’ha destacat les claus. L’expresident de Catalunya ha volgut lloar que el procés té una base popular, que és molt diversa, i que és pacífic i democràtic. 

636233931426847772

Mas ha assegurat que les claus de l'èxit del procés català són la unitat política i la mobilització ciutadana, i en aquest sentit ha volgut recordar un dels moments més difícils de la seva carrera política, quan va fer el pas al costat per poder pactar la legislatura amb la CUP. Tot i això, ha assegurat que tornaria a actuar igual, i que gràcies a això s'ha descobert un gran president, en referència a Carles Puigdemont

També Mas ha defensat que Catalunya vol ser "la Dinamarca de la Mediterrània", amb "una amplia ocupació, salaris dignes, benestar, oportunitats per a la gent, economia oberta i innovadora i democràcia d'alta qualitat". Unes característiques, però, que ha reconegut que no s'assolirien fins al cap d'una generació, per la seva complexitat.

Ja en el torn de preguntes, quan li han plantejat si abandonaria la idea de referèndum si hi hagués una oferta de l'Estat, Mas ha dit que no, "rotundament". En aquest sentit, l'expresident ha assegurat que s'hauria de votar, igualment, si s'accepta l'oferta o si es vol la independència.

"El dret a decidir no es pacta"

En l'acte dels dos exmandataris celebrat a Sant Sebastià, en què han estat presentats com dos presidents que "es van aferrar al clam del seu poble pel dret a decidir", Ibarretxe ha defensat que aquest és un dret que “no es pacta, es té o no es té”, i ha lamentat que a Espanya no estigui contemplat aquest dret.

L’exlehendakari ha criticat que l’argument espanyol sigui que ho hauria de decidir tot Espanya, i s’ha preguntat retòricament si algú podria pensar que el tot el Regne Unit decidís per Escòcia, o tot el Canadà pel Quebec. Pel que fa a la llei i a la Constitució, Ibarretxe ha defensat que si “la llei està per sobre del principi democràtic tenim un greu problema” i ha fet una crida a modificar la Carta Magna. 

Pel que fa a la unilateralitat, Ibarretxe ha assegurat que "no existeix si l’altra part no s’asseu a dialogar" i ha carregat durament contra l'actitud l'Estat espanyol de traslladar la voluntat de diàleg amb Catalunya a l'opinió pública, una diàleg que per altra banda veu "buit". 

Mas Ibarretxe - EFE

Suport dels bascos

L'expresident català ha volgut agrair també el suport dels bascos al procés català, just després de rebre una gran ovació per part del públic, amb tot l'auditori dempeus. També hi ha hagut reconeixement i aplaudiments per Francesc Homs, present a l'acte, quan Mas li ha agraït la presència i ha recordat que dilluns serà jutjat pel Tribunal Suprem per haver permès la votació del 9-N

També Ibarretxe ha volgut donar un suport explícit de part dels bascos a l'expresident Mas, i ha assegurat que el del dret a decidir és un camí que fan "junts". A més, ha animat el Govern català i el poble de Catalunya a aconseguir el seu objectiu i fer "el cim".

Símil amb l'ascens a l'Everest

D'aquesta manera, Ibarretxe ha volgut comparar els processos català i basc amb el de pujar una muntanya i fer "el cim". L'exlendakari ha fet un símil amb l'Everest, assegurant que Katmandú és el dret a decidir, i el cim, la independència. L'exmandatari basc ha fet així una diagnosi de com estan els processos català i basc, i ha assegurat que els bascos es van quedar al campament dos, portant la proposta a Madrid, on va ser tombada, però que els catalans han aconseguit anar fins al tres i ha augurat que seguiran pujant. 

En acabar el seu discurs, també Artur Mas ha volgut picar l'ullet al seu homòleg basc. "No sé quan ens tornarem a veure, però si hem fet l'Everest ho celebrarem", ha clamat Mas. Després, també ha volgut deixar clar que si cal tornar a Katmandú, al peu de la muntanya, perquè es perd el referèndum, no celebrarà el resultat però sí haver pogut exercir "la democràcia". "Votar ja és guanyar", ha defensat Mas.