L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat en una conferència a la Universitat Harvard, a Boston, que el repte català és un “repte democràtic” i ha defensat que una majoria del 80% de la població vol votar. “Alguns volem un Estat independent a la UE, d’altres no, però el 80% volem votar”, ha defensat l’expresident. Mas ha remarcat també que el procés surt de la gent i ha assegurat que el procés és democràtic. “Perquè som demòcrates volem saber com és de gran la majoria per la independència”, ha conclòs Mas.

Sobre un possible pacte amb l'Estat, Mas ha recordat el passat de Catalunya, que sempre havia estat disposada a pactar amb l'Estat, però ha assegurat que "fins ara la resposta ha estat no". "Ens han dit no al Estatut, no al pacte fiscal, no a una consulta no vinculant i no al referèndum". Per això, ha demanat a l'Estat que si té una proposta la posi a votació "juntament amb la independència". A més, ha carregat contra la judicialització del procés i ha recordat que a ell el "processen per posar les urnes".

Mas també ha posat, al més d’un centenar de persones que l’escoltaven, en context, i ha explicat el procés que va tenir l’Estatut, que va acabar sent retallant després de ser aprovat pel Parlament, per les Corts i per un referèndum ciutadà. “L’àrbitre que hauria de ser el Constitucional ens ha indicat el límit de la nostra autonomia, però la gent vol més”.

Durant la conferència, que s'ha centrat en com seria una Catalunya independent, Mas ha tornat a apostar per construir la "Dinamarca mediterrània". Segons l'expresident i líder del PDeCAT, això es faria construint un país "amb bones feines, Estat del benestar i emprenedora”. A més, l’expresident ha destacat que seria un país “amb alta qualitat democràtica”.

En aquest sentit, Mas ha defensat que “Catalunya té una economia diversificada i un caràcter emprenedor” però ha lamentat que “no ha pogut comptar gaire amb l’Estat” i que no té “els poders” ni els “recursos naturals”. Tot i això, ha apostat per “fer un país d’oportunitats i justícia social per a la majoria de la gent” i ha assegurat que l’economia catalana “és oberta i està connectada a Europa i al món”. 

Mas ha fet aquesta conferència dins l'European Conference 2017 que acull la Harvard Kennedy School. Aquesta edició es desenvolupa sota el lema "Europe: New Directions", amb la idea de "forjar solucions innovadores a grans desafiaments d'Europa i proposar idees per a un lideratge audaç directament als líders actuals i futurs d'Europa", segons expliquen al seu web. Cada any se seleccionen els temes clau a discutir sobre Europa, i per aquesta edició s'ha considerat que el cas de Catalunya és un d'ells. L'expresident també va fer aquesta setmana una conferència a Oxford sobre el procés.