L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha demanat avui a l'Ajuntament de Barcelona liderat per Ada Colau que deixi de "desfullar la margarida" i "trobi la manera" de posar les urnes per celebrar el referèndum independentista que el Govern preveu celebrar l'1 d'octubre.

Mas ha intervingut a l'acte "Som l'Alternativa", organitzat pel PDeCAT al Teatre Sant Medir de Sants (Barcelona) per valorar amb el portaveu de la seva formació a l'Ajuntament, Joaquim Forn, els dos anys de govern de Colau. Durant la seva intervenció, Mas ha lamentat que la Fiscalia hagi decidit avui ampliar la seva querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borrás, per "haver assistit a un acte a Montjuïc en suport a la independència i al referèndum", segons ha dit.

Davant d'aquest fet, l'expresident ha demanat a l'executiu de Colau que sigui "clara" i "es posi al costat dels que estan posant les urnes per defensar la democràcia", ha dit en referència al Govern de la Generalitat. "Com pot ser que l'Ajuntament de Barcelona encara estigui desfullant la margarida pensant si posarà les urnes o no? Han d'estar amb la gent estrictament democràtica", ha subratllat.

En aquest sentit, Mas ha assegurat que el referèndum de l'1-O tindrà "garanties" i s'ha mostrat "convençut" que finalment Colau "trobarà la manera" de posar les urnes i "fer pinya" amb els partidaris del referèndum durant els pròxims "tres mesos de moguda".

També s'ha referit a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que s'ha pronunciat a favor de l'expresident del Parlament Basc Juan María Atutxa i ha conclòs que es va vulnerar el seu dret a un judici just quan va ser condemnat a inhabilitació pel Tribunal Suprem per no il·legalitzar el 2003 el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak.

Segons Mas, la sentència demostra que "els que ens diuen que cal complir les lleis són els primers que n'abusen", ha dit en referència al Govern espanyol, i ha afegit: "en els pròxims mesos se'ns dirà que ens saltem les lleis però avui s'ha demostrat que la justícia espanyola i l'Estat espanyol abusen del seu poder".

En relació amb la gestió municipal de Colau, Mas ha ironitzat que "quan algú porta dos anys de mandat ja se'l pot jutjar", cosa que ha provocat rialles entre el públic ja que l'expresident va ser jutjat i condemnat per la consulta independentista del 9-N. Mas ha defensat que Barcelona és "la marca més potent del sud d'Europa" i ha criticat que l'actual govern municipal "viu de rendes" de la gestió realitzada per l'anterior alcalde, el convergent Xavier Trias.