L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, està de gira internacional. El dimecres va explicar el procés sobiranista a Oxford i la darrera aturada ha estat a terres americanes, concretament a la prestigiosa Universitat de Harvard. Allà, en una sala plena de gom a gom, Mas ha assegurat que una futura Catalunya independent complirà amb els compromisos de l’OTAN.

“L’OTAN és i continuarà sent el nostre principal instrument de seguretat”, ha defensat en una conferència a la Harvard Kennedy School, a l’estat de Massachusetts. A part d’assegurar el compliment dels tractats, Mas ha anat més enllà, i ha dit que un Estat català serà “un aliat clau” de l’Aliança Atlàntica al Mediterrani i un “element essencial” per estabilitzar la riba sud. “Catalunya vol ser un país solvent, bussines-friendly, oberta, que entén les institucions multilateral”, remarca.

Segons el president del PDeCAT, Catalunya està preparada “per incrementar relacions econòmiques, compartir bones pràctiques i promoure una major implicació d’Europa a països com Tunísia o el Marroc, veïns propers dels quals depenem i ho farem en el futur”.

El seu futur depèn del TSJC

En el marc de la sessió The futur shape of Europe: Accessions and Secessions (La Futura forma d’Europa: Adhesions i Secessions), Mas ha assegurat que abans de decidir si finalment es presenta a les pròximes eleccions al Parlament Catalunya vol saber si el TSJC l’inhabilitarà, així com quin serà el tipus de comicis que es podran celebrar. Sobre aquesta darrera qüestió, l’expresident ha deixat clar a TV3 que, en el cas que les properes eleccions siguin autonòmiques, seria “un fracàs”.

En el seu ordre de prioritats assegura que els interessos del país ocupen el primer lloc de la llista. Després venen els interessos del seu partits i, per últim, els seus propis.