L’expresident Artur Mas ha participat aquest dissabte a l’acte de presentació del PDeCAT a Barcelona, acompanyat de Joaquim Forn, portaveu del Grup Municipal Demòcrata a la ciutat, i Mercè Homs i Genís Boadella, màxims responsables del partit a Barcelona.

La intervenció més aclamada ha estat la d’Artur Mas. Entre d'altres aspectes, l'expresident ha remarcat que “sense el PDeCAT no hi haurà Estat a Catalunya” i ha advertit que això també ho saben els poders de l’Estat espanyol. Per aquest motiu, “intentaran debilitar o destruir el que representa el partit” i cal que les persones que estan al front de la formació -Marta Pascal o David Bonvehí, entre d’altres- “vagin en compte” ja que qualsevol excusa “ells la convertiran en una prova i un delicte”.

En aquest mateix sentit, Mas ha denunciat l'actuació de l’Estat davant el procés sobiranista i ha remarcat que “nosaltres anem a judici simplement per fer de demòcrates, simplement perquè varem posar urnes”. Mas ha mostrat el seu suport al portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, que compareixerà dilluns davant el Tribunal Suprem pel cas del 9-N, i als membres de la Mesa, querellats per la Fiscalia.

Així mateix, Mas ha advertit que tot i que la “societat catalana és molt pacífica” també és cert que té, des de fa anys, la voluntat d’autogovernar-se i que “segons quina sigui la resposta de l’Estat, es trobaran amb una reacció contundent dels catalans”. En aquest sentit, ha destacat que la societat catalana ja ha perdut la por a l’Estat espanyol i que, “aquell que no té por, és una mica més lliure”.

La intervenció de Mas ha estat precedida per la compareixença de Mercè Homs, que ha descrit el PDeCAT com el partit “de la lliure elecció, de la bona política, de l’esforç, el partit que vol un Estat propi amb una Barcelona capital de país”. Homs ha recordat la decisió presa el divendres al ple de l’Ajuntament de Barcelona, en què es va dir “bon vent i barca nova” al grup de CiU, que a partir d’ara rep el nom de Grup Municipal Demòcrata. Homs no s'ha pronunciat sobre qui podria ser el candidat a les eleccions municipals però ha animat a tothom a "ser la veu del nostre projecte".

Joaquim Forn, per la seva banda, ha criticat les polítiques socials de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i per això ha remarcat que “anirem a guanyar les eleccions municipals del 2019”. Forn ha recordat que el seu grup té el recolzament de Barcelona en Comú i ERC per adscriure’s al Pacte Nacional pel Referèndum.

“El PDeCAT es vesteix de gala per presentar-se en societat”, ha assegurat Homs. L’acte, amb uns 500 assistents, també ha comptat amb les intervencions de dos associats, una dona que militava a Convergència, i un nou membre del partit. Rosa Bruguera, militant a Cdc des de 1975, ha reivindicat al president Pujol com la persona que va posar les bases per fer "un pas més". "Sense ell no seriem aquí", ha dit entre els aplaudiments del públic.