La portaveu de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, Marta Rovira, ha declarat avui com a testimoni de la defensa en el cas de la doble querella que està investigant Carme Forcadell i quatre membres de la Mesa: Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Anna Simó i Joan Josep Nuet.

Marta Rovira és l'única testimoni, fins al moment, de la defensa de Carme Forcadell, i ha reforçat la línia de la defensa que s'ha portat fins ara sobre la inviolabilitat parlamentària.

"Des dels anys vuitanta al Parlament de Catalunya s'ha pogut debatre sobre els drets a l'autodeterminació de la independència de Catalunya. S'ha pogut parlar amb normalitat sobre la independència de Catalunya", ha dit Rovira a la jutgessa Maria Eugènia Alegret, amb qui ha mantingut durant la declaració de tres quarts d'hora un moment d'estira-i-arronsa.

La portaveu de Junts pel Sí ha dit a Alegret que se senten "perseguits" i "coaccionats" pel TC, que està ordenant prohibicions abans que el Parlament faci res. "Abans que fem les coses, el TC ens està dient que no les podem fer", ha remarcat.

Rovira ha qualificat dins la sala de vistes "d'ingerència del poder judicial davant el legislatiu perquè el Parlament es sobirà i democràtic". La testimoni de la defensa també ha apel·lat als drets humans per posar en qüestió la legalitat de les sentències del TC que prohibeixen moure fitxa sobre tot el que tingui a veure amb el referèndum i el procés.

I és que la jutgessa Maria Eugènia Alegret ha buscat en tot moment la reafirmació en la desobediència i per això, ha preguntat directament a Rovira si coneix la jerarquia normativa. Qui està per sobre de qui. Una pregunta a la qual la testimoni ha respost apel·lant als drets humans, i és que si les sentències no respecten els drets humans no són legals, posant sobre la taula la idea que si un diputat no pot debatre al Parlament sobre la independència de Catalunya, la sentència que ho prohibeix és il·legal.

Puntualitat britànica

Marta Rovira ha arribat mitja hora abans de l'hora de la seva declaració. A la porta del TSJC l'esperaven els membres de la Mesa acusats, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Corominas. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha arribat la darrera per donar-li suport, juntament amb el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que ha arribat dels primers al passeig Lluís Companys.

Rovira i Forcadell TSJC

Tots s'han esperat vint minuts a la porta del TSJC, i a les 9.19 h, Rovira ha entrat al Palau de Justícia. La declaració ha començat abans del que estava previst, també. A les 9.27 h.

Mesa i Rovira TSJC

Més testimonis

La instrucció del cas està pendent ara que la jutgessa mogui fitxa. Maria Eugènia Alegret ha de respondre a la defensa de Lluís CorominasRamona Barrufet, que ha demanat la declaració com a testimonis dels tres expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, i Jordi Turull, fins divendres president del grup parlamentari de Junts pel Sí i actual conseller de la Presidència.

Si accepta la declaració, s'ha de buscar un data per citar-los a declarar, que podria ser dins aquests propers dies de juliol o bé al setembre.