Convençuda que encara hi ha marge polític per aprovar els pressupostos malgrat l'esmena a la totalitat que presentarà la CUP, la secretària general d'ERC i diputada de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha volgut deixar clar avui a Els Matins de TV3 que "els pressupostos han de respondre a les necessitats del país" i "no d’un partit polític".

Ara bé, ha reconegut que "hem de fer-los més assumibles per a tothom i generar més consens polític", tot i que ha admès que els anticapitalistes continuen sent "el soci preferent" perquè "ens permeten implementar conjuntament i respectar un mandat democràtic".

Rovira ha aprofitat per recordar que aquests son els pressupostos "més socials de la història", que tenen "un alt contingut social" i que cal tenir presents "les necessitats socials del país i el mandat del 27-S" per "en-sortir-nos". També s'ha mostrat disposada a estudiar la petició de la CUP de desobeir el topall de dèficit, però ha volgut ser cautelosa perquè això "pot tenir conseqüències polítiques".

Per això, ha emplaçat la CUP a aprovar-los i així els intentaran convèncer des del Govern que, tot i haver començat a negociar amb ells, encara volen continuar fent reunions i "promovent el diàleg i la negociació". 

Mobilitzacions socials

Relacionant els incidents de Gràcia d'aquesta setmana passada amb els pressupostos socials, Rovira s'ha lamentat que "es protegeix un banc abans que la gent desnonada" i ha posat de manifest que això ha provocat "una certa sensació d’injustícia a la societat amb el que han significat els bancs" que es tradueixen en manifestacions. Mobilitzacions que, ha assegurat, no són només per la independència, sinó "per la gent que més pateix".

Això sí. La secretària general d'ERC ha condemnat les destrosses del mobiliari urbà i l'alteració de l'ordre públic.

També ha aprofitat per reprovar la decisió dels tortosins de no retirar el monument franquista perquè "no ens ho hem de preguntar" i ha recordat que a Alemanya ni tan sols es plantegen fer-ho amb els de Hitler, "els retiren i punt". Al seu parer, "si tenim un compromís amb la dignitat democràtica, els polítics hem de retirar els monuments franquistes".