La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va obrir la porta aquest dissabte a assumir la presidència de Catalunya després del 21-D -tal com va apuntar el vicepresident Oriol Junqueras en una carta aquesta setmana-. "Si a mi em pertoca assumir responsabilitats, les assumiré", va assegurar en una entrevista al programa 'Preguntes Freqüents' de TV3.

Rovira també va tornar a apostar aquest dissabte per una possible fórmula després del 21-D en el cas que els partits independentistes aconseguissin investir un govern. Rovira defensa un doble govern: el govern legítim i un govern executiu.

D'aquesta manera, s'investiria un executiu del qual formarien part els membres del Govern legítim empresonats o exiliats, però també, s'escolliria un govern executiu que porti les funcions ordinàries i s'encarregui d'"executar, decidir i liderar" el dia a dia de la tasca política des de Catalunya.

Rovira defensa "el primer objectiu és restituir les institucions democràtiques de Catalunya" però que es tirarà endavant una opció o altra depenent de les circumstàncies legals i judicials que hi hagi després del 21-D. "Si la situació no es normalitza, serà un govern excepcional i el primer objectiu serà legitimar-lo", va argumentar.

La republicana es va mantenir ferma sobre les amenaces de l'Estat que va denunciar aquesta setmana, on assegurava que se'ls havia dit que hi hauria "morts" si segueien endavant amb el procés independentista. "Em ratifico en tot el que vaig dir", va assegurar Rovira, aclarint que els "feien arribar aquests missatges que l'Estat estava disposat a utilitzar la violència d'una forma extrema, d'una forma desmesurada". Rovira va valorar l'amenaça com "molt creïble" que, especialment després de la repressió de l'1 d'octubre, "volia dir moltes coses".