La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest dijous que “som molt conscients” que les eleccions del 21-D són “el referèndum que l’Estat no s’ha atrevit a pactar”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rovira ha afegit que “volem revalidar el mandat de l’1 d’octubre”, si bé considera que el “primer objectiu” és “restituir les institucions catalanes i retornar-les als ciutadans”.

En aquest sentit, creu que la millor manera de “sumar” és que el 21-D hi hagi tres opcions diferents —ERC, Junts per Catalunya i la CUP— que formin un “front comú” per “fer república i derrotar el bloc del 155”, del qual considera que “s’ho han carregat absolutament tot". Rovira no s'ha pronunciat, però, sobre possibles pactes postelectorals.

Sobre la possibilitat que esdevingués presidenta de la Generalitat, com va suggerir ahir en una carta Oriol Junqueras, Rovira ha “agraït” les paraules del president d’ERC, ja que estan fetes “amb la millor de les voluntats”. Tot i això, no ha aclarit si es veu de presidenta —tot i que està "disposada a tot"— i ha dit que Junqueras “no ha volgut ser mai un obstacle”, perquè tots tenen clar que això “no va de personalismes o protagonismes”.

Rovira també ha assenyalat que es tracta d’unes eleccions convocades “il·legítimament” que els votants “legitimarem amb el nostre sufragi”, davant d’una escena internacional que “estarà pendent” del que passi. Així, ha cridat la ciutadania a “rehabilitar el que teníem” com a millor manera per “seguir el camí” cap a la independència.