La nova coordinadora ecosocialista, Marta Ribas, ha celebrat avui que Convergència “reculi d’un full unilateral”, “d’una senda que no haurien d’haver agafat”. Ribas ha recordat que la seva formació ha defensat sempre “reconèixer el dret a l’autodeterminació” i hauran de ser els convergents qui expliquin a la ciutadania “si van presentar-se amb un full de ruta que no era cert”.

El diagnòstic de l’ecosocialisme es fonamenta en les declaracions de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que “assegura que la via unilateral és impossible”, en referència a l'entrevista de la setmana passada a Catalunya Ràdio en què afirmava que Catalunya no seria independent en 16 mesos. Assenyalen, també, l’aposta per investir un nou Govern espanyol. “Han tornat a la realpolitik”, afirmen.

Sobre la defensa del dret a decidir per part de l’alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, Ribas ha explicat que comparteix la seva lectura, i és que “en el seu moment el PSC havia llegit bé” Catalunya. En aquest sentit ha emplaçat el carrer Nicaragua a la reflexió sota la disjuntiva de o “dret a decidir” o “reforma laboral”.

Mirada a l’Estat

“A Espanya el discurs del partit xenòfob i antirefugiats és el PP”, ha clamat Marta Ribas, justificant amb números que de més de 15.000 que n'havia d’acollir l’Estat, fins ara només han estat 18. A més a més, ha assegurat que seria “inacceptable” donar suport a l’acord de la UE amb Turquia, a finals d'aquesta setmana, que permet l’expulsió en calent.

Les crítiques també se les ha emportat, en aquest cas per part del coordinador David Cid, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Cid ha tornat la pilota a la teulada del PSOE, després que des de Podemos s’hagi atribuït al socialisme una campanya per fer veure tensions internes inexistents, assegurant que qui les tenen són ells. “Susana Díaz està esmolant el ganivet per tallar-li el cap a Sánchez”, ha reblat.